Pieczone ziemniaczki z sosem z gorgonzoli

Zupełnie zwykłe pieczone ziemniaczki z niezwyczajnym, lecz bardzo łatwym do zrobienia sosem z gorgonzoli.

Inne przepisy z gorgonzolą: makaron z gorgonzolą i brokułami, mini serniczki.

Przepisy z ziemniakami znajdziecie TUTAJ.



Składniki (na 4 porcje):
  • 1 kg młodych ziemniaków
  • oliwa z oliwek do skropienia
  • sól morska
sos:
  • 150g gorgonzoli
  • 50ml śmietanki 30%
do podania:
  • świeże listki bazylii 
  • świeżo mielony kolorowy pieprz

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C.

Ziemniaczków nie obierać, tylko bardzo dokładnie wyszorować, a następnie osuszyć i przełożyć do naczynia żaroodpornego/blaszki, skropić oliwą i oprószyć sola morską, nie przykrywać. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 45 minut.

Gorgonzolę i smietankę umieścić w garnku o grubym dnie i gotować na wolnym ogniu, mieszając trzepaczką do jajek aż do rozpuszczenia gorgonzoli.

Ciepłe ziemniaczki polać sosem, udekorować listkami bazylii i oprószyć świeżo mielonym kolorowym pieprzem. Można też przekrajać ziemniaczki na pół (ale nie do końca) tak, żeby się tylko otwierały i wtedy wlewać sos do środka.





3 komentarze:

  1. Genialny sposób na ziemniaczki :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię pieczone ziemniaczki i lubię gorgonozolę., Świetne połączenie smaków.

    OdpowiedzUsuń