Zupełnie zwykłe pieczone ziemniaczki z niezwyczajnym, lecz bardzo łatwym do zrobienia sosem z gorgonzoli.
♥ Inne przepisy z gorgonzolą: makaron z gorgonzolą i brokułami, mini serniczki.
♥ Przepisy z ziemniakami znajdziecie TUTAJ.
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C.
Ziemniaczków nie obierać, tylko bardzo dokładnie wyszorować, a następnie osuszyć i przełożyć do naczynia żaroodpornego/blaszki, skropić oliwą i oprószyć sola morską, nie przykrywać. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 45 minut.
Gorgonzolę i smietankę umieścić w garnku o grubym dnie i gotować na wolnym ogniu, mieszając trzepaczką do jajek aż do rozpuszczenia gorgonzoli.
Ciepłe ziemniaczki polać sosem, udekorować listkami bazylii i oprószyć świeżo mielonym kolorowym pieprzem. Można też przekrajać ziemniaczki na pół (ale nie do końca) tak, żeby się tylko otwierały i wtedy wlewać sos do środka.
Genialny sposób na ziemniaczki :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńCiekawi mnie ten sosik.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię pieczone ziemniaczki i lubię gorgonozolę., Świetne połączenie smaków.
OdpowiedzUsuń