Kolejny przepis z udziałem borówek i porzeczek, które oczywiście możemy zastąpić innymi owocami. Również mascarpone nie jest dodatkiem koniecznym, możemy użyć bitej śmietany. Takie ciasteczka świetnie prezentują się z zielonymi owocami. Spróbujcie też wersji z kiwi oraz winogronami.
♥ Miłośnikom ciasteczek polecam również ciasteczka owsiane oraz kruche ciasteczka z kajmakiem i orzeszkami.
Przygotowanie:
Składniki na ciasto umieścić w misce lub na stolnicy i zagniatać do uzyskania jednolitego ciasta (lekko lepiącego). Ciasto zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na godzinę.
Ciasto wyjąć z lodówki. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C.
Z ciasta formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego (wcześniej można podzielić ciasto na 16 części), układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczać dłonią. Jeśli zależy nam na idealnych kształtach ciasteczek, możemy użyć obręczy albo wykrawaczek.
Piec 12-14 minut. Odłożyć do wystygnięcia.
Mascarpone umieścić w misie miksera, dodać miód i krótko zmiksować na wysokich obrotach.
Po wystygnięciu dekorować ciasteczka kremem, porzeczkami, borówkami i miętą lub innymi ulubionymi składnikami.
Jakie one słodziutkie, kolorowe. Śliczne. Pewnie tak smakują, jak wyglądają :)
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie! :)
OdpowiedzUsuńmałe, kolorowe ślicznotki:)
OdpowiedzUsuń