Gulasz wołowy

Składniki:

  • 500 g wołowiny
  • 2 duże cebule
  • łyżka wędzonej mielonej papryki
  • 4 pomidory
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • marchew
  • pietruszka
  • jedna czerwona papryczka pepperoni
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka kminku
  • 5 ziemniaków
  • 3 łyżki smalcu
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Smalec rozgrzać w garnku i zrumienić cebule, dodać pokrojone w niedużą kostkę mięso, wędzoną paprykę i kminek.

Dokładnie wymieszać i dusić 2 min cały czas mieszając.

Dodać pokrojone w kostkę pomidory (można je wcześniej sparzyć wrzątkiem i pozbyć się skórki), papryki, marchewkę i pietruszkę, posiekany czosnek i papryczkę pepperoni (posiekać z nasionami).

Dusić pod przykryciem, mieszając przez około 1 godz.

Dodać pokrojone w dużą kostkę ziemniaki i dusić aż zrobią się miękkie.

Przyprawić solą i pieprzem.


  • Oryginalny przepis: Dania z mięsa i drobiu, 01.2011, s.22, Prószyński Media




2 komentarze:

  1. Lubię gulasz, również wołowy. Doskonale go przyrządziłeś. Narobiłeś mi smaka na taki gulasz :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wspaniały pomysł.wspaniały smak.wspaniałe zdjęcie. Pozdrawiam Dorota

    OdpowiedzUsuń