Tarta sernikowa z jabłkami

Składniki (forma o średnicy 25 cm):
    spód:
    • 200g mąki pszennej
    • 50g mąki ziemniaczanej
    • 50g cukru
    • 150g zimnego masła
    • 1 jajko
    • 1 łyżka śmietany 18%
    nadzienie:
    • 450 g sera twarogowego trzykrotnie mielonego 
    • 2 jajka
    • 40g cukru pudru
    • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
    • 80g miękkiego masła
    • skórka z 1 cytryny
    • 1 duże jabłko




                Przygotowanie:


                Mąkę przesiać, dodać cukier, pokrojone na małe kawałki masło, jajko oraz śmietanę. Składniki połączyć ze sobą i zagnieść gładkie ciasto, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około godzinę.

                Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C.

                Wyłożyć ciastem formę, piec 15 minut, następnie wyjąć i odstawić na kratkę do przestudzenia.

                Zmniejszyć temperaturę w piekarniku  do 190 stopni.

                Przygotować nadzienie:
                Masło zmiksować z cukrem na puszystą masę, stopniowo dodawać ser i miksować, dodać jajka, zmiksować, na koniec dodać skórkę z cytryny i mąkę ziemniaczaną i zmiksować do połączenia składników.

                Wylać na przestudzony spód. Jabłko przekroić na pół, wyjąć pestki,  a następnie pokroić na bardzo cienkie plasterki ( do tego celu można użyć tarki) i układać (lekko zatapiać) w masie serowej od zewnątrz do środka.

                Piec około 30 minut.





                2 komentarze: