Przygotowanie:
Mąkę przesiać, dodać cukier, pokrojone na małe kawałki masło, jajko oraz śmietanę. Składniki połączyć ze sobą i zagnieść gładkie ciasto, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około godzinę.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C.
Wyłożyć ciastem formę, piec 15 minut, następnie wyjąć i odstawić na kratkę do przestudzenia.
Mąkę przesiać, dodać cukier, pokrojone na małe kawałki masło, jajko oraz śmietanę. Składniki połączyć ze sobą i zagnieść gładkie ciasto, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około godzinę.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C.
Wyłożyć ciastem formę, piec 15 minut, następnie wyjąć i odstawić na kratkę do przestudzenia.
Zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 190 stopni.
Przygotować nadzienie:
Masło zmiksować z cukrem na puszystą masę, stopniowo dodawać ser i miksować, dodać jajka, zmiksować, na koniec dodać skórkę z cytryny i mąkę ziemniaczaną i zmiksować do połączenia składników.
Wylać na przestudzony spód. Jabłko przekroić na pół, wyjąć pestki, a następnie pokroić na bardzo cienkie plasterki ( do tego celu można użyć tarki) i układać (lekko zatapiać) w masie serowej od zewnątrz do środka.
Cudna!
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda, jabłkowa róża :)
OdpowiedzUsuń