Przygotowanie:
Pokruszyć na sypko herbatniki, dodać kakao i masło.
Tortownicę o śred. 25 cm (oryginalny przepis: śred. 20 cm) wyłożyć folią aluminiową i wylepić spód masą herbatnikową. Wstawić do lodówki.Utrzeć ser z cukrem pudrem i dalej miksując dodawać po 1 jajku, następnie budyń oraz cukier waniliowy.
Do masy serowej dodać kakao w granulkach i delikatnie wymieszać łyżką, żeby się nie rozpuściło (3-4 ruchy w zupełności wystarczą).
Wlać masę na herbatnikowy spód i piec 40-45 minut w temp. 180 C.
Polać polewą z masła i czekolady (rozpuścić je równocześnie w tym samym naczyniu).
- Oryginalny przepis: Moje Gotowanie Numer Specjalny. Wielkanoc, 2/2013, s. 57, G+J Gruner+Jahr Polska Sp. z o.o. & Co. Spółka Komandytowa
uwielbiam serniki, a ta czekolada, pycha;
OdpowiedzUsuńSernik, mniam :)
OdpowiedzUsuńdla mnie bomba!!! porywam kawalek ten wiekszy!!!
OdpowiedzUsuńCzuję, że jest pyszny i chrupiący. Serniki to moja słabość :)
OdpowiedzUsuńserrrnik- klasyk
OdpowiedzUsuń