Deser dla osób, których nie zraża nawet największa słodycz. :)
Bezy nie są szczególnie trudne do zrobienia - o ile oczywiście wie się, jak je zrobić. :) Ja inspirowałam się przepisami na Ciasteczka bezowe z kremem kakaowym oraz Bezy z kremem budyniowym i jestem naprawdę zadowolona z efektu końcowego. Bezy wyszły idealne - z zewnątrz chrupiące, a w środku wilgotne i lekko ciągnące. :) Dodatek kiwi i bitej śmietany świetnie współgra ze słodyczą bez.
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 120 stopni.
Białka ubić z odrobiną soli na sztywną pianę.
(Białka powinny być w temperaturze pokojowej - najlepiej wyjąć jajka dzień wcześniej z lodówki.)
Cukier należy dodawać stopniowo, małymi partiami, cały czas dokładnie i długo miksując po każdej dodanej porcji cukru.
Na koniec piana powinna być gęsta, sztywna i błyszcząca.
Pianę wykładać łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ja zrobiłam 8 krązków o średnicy około 8 - 9 cm.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 120 stopni i piec przez 25 minut.
Następnie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i piec bezy przez 45 minut.
Śmietanę ubić na sztywno, kiwi pokroić na ćwiartki. Dekorować bezy.
wyglądają przesłodko :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam bezy
Kacha
Długo ich nie jadłam, ale też je uwielbiam. :)
Usuńtakie słodko-kwaśne smaki w deserach chyba lubię najbardziej :)
OdpowiedzUsuńJa ogólnie lubię przeróżne smakowe kontrasty. :)
Usuńcudne, biel i zielen,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńDziękuję za wizytę, pozdrawiam. :)
Usuńpiekne połączenie *.*
OdpowiedzUsuńzapraszam na tortillę :)
Dziękuję za komentarz i zaproszenie. :)
Usuńuwielbiam bezy :) ślicznie wyglądają z kiwi :D
OdpowiedzUsuńZawsze podobały mi się bezy udekorowane truskawkami, ale te z kiwi również cieszą moje oczy. :)
Usuńsuper!!!
OdpowiedzUsuń