Kuskus z pomidorami i papryką

Przy tym daniu nie musimy robić prawie nic. Kuskus wystarczy zalać wodą, a paprykę i pomidory pokroić, skropić oliwą, oprószyć przyprawami i wstawić do piekarnika. Później wszytsko zmieszać i posypać szczypiorkiem. Proste, prawda?

Poza tym, coś tak banalnego można podać w taki sposób, żeby wyglądało na całkiem eleganckie. :) 



♥ Inne dania z pieczonymi warzywami: Makaron z sosem z pieczonych pomidorków, Dorsz podany na pieczonych pomidorkach koktajlowych, Makaron z pieczonymi warzywami

Składniki (na 2 porcje):
  • 150 g kuksusu
  • 1 czerwona papryka
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • pęczek szczypiorku
  • oliwa do skropienia pomidorów i papryki
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • sól morska

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C.

Paprykę pozbawić nasion, pokroić na paski. Pomidorki przekroić na pół.
Warzywa rozłożyć na blaszce do pieczenia, skropić oliwą i oprószyć solą morską i pieprzem. Piec około 30 minut.

Kuskus wsypać do szklanej miski, zalać wrzącą osoloną wodą 1 centymetr nad powierzchnię kaszy. Odstawić na 5 minut.

Kuskus wymieszać z warzywami (można zostawić kilka do dekoracji) oraz pokrojonym/ pociętym szczypiorkiem.  Przełożyć na talerze.



7 komentarzy:

  1. Pięknie wygląda, trzeba będzie spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Swietny, idealny jako dodatek do miesa albo rybki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo często przyrządzam kuskus. Ale ten prezentuje się bardzo smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny pomysł na letni (i nie tylko) posiłek :) Bardzo podobają mi się Twoje zdjęcia i przepisy- będę tu częstym gościem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, zapraszam jak najczęściej. :) Ja też do Ciebie zaglądam. :)

      Usuń