Przy tym daniu nie musimy robić prawie nic. Kuskus wystarczy zalać wodą, a paprykę i pomidory pokroić, skropić oliwą, oprószyć przyprawami i wstawić do piekarnika. Później wszytsko zmieszać i posypać szczypiorkiem. Proste, prawda?
Poza tym, coś tak banalnego można podać w taki sposób, żeby wyglądało na całkiem eleganckie. :)
♥ Inne dania z pieczonymi warzywami: Makaron z sosem z pieczonych pomidorków, Dorsz podany na pieczonych pomidorkach koktajlowych, Makaron z pieczonymi warzywami
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C.
Paprykę pozbawić nasion, pokroić na paski. Pomidorki przekroić na pół.
Warzywa rozłożyć na blaszce do pieczenia, skropić oliwą i oprószyć solą morską i pieprzem. Piec około 30 minut.
Kuskus wsypać do szklanej miski, zalać wrzącą osoloną wodą 1 centymetr nad powierzchnię kaszy. Odstawić na 5 minut.
Kuskus wymieszać z warzywami (można zostawić kilka do dekoracji) oraz pokrojonym/ pociętym szczypiorkiem. Przełożyć na talerze.
Pięknie wygląda, trzeba będzie spróbować :)
OdpowiedzUsuńSwietny, idealny jako dodatek do miesa albo rybki :)
OdpowiedzUsuńIdealnie, to coś dla mnie.
OdpowiedzUsuńwygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńBardzo często przyrządzam kuskus. Ale ten prezentuje się bardzo smakowicie:)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na letni (i nie tylko) posiłek :) Bardzo podobają mi się Twoje zdjęcia i przepisy- będę tu częstym gościem :)
OdpowiedzUsuńSuper, zapraszam jak najczęściej. :) Ja też do Ciebie zaglądam. :)
Usuń