Pieczone warzywa to mój ulubiony dodatek do wszelakiego rodzaju dań mięsnych i ryb, z pieczonych warzyw można też przygotowywać świetne zupy kremy.
Dzisiaj prezentuję połączenie dorsza z pomidorkami koktajlowymi.
Pomidorki są jedynie skropione oliwą i oprószone solą morską, dorsz zaś wymaga nieco dłuzszego czasu oczekiwania - należy marynować go w oliwie połączonej z przyprawami przez minimum 3 godziny.
Przygotowanie:
Z podanych składników przygotować marynatę, którą natrzeć każdy umyty i oczyszczony kawałek dorsza.
Dorsza umieścić w szklanej misce, zalać pozostałą marynatą, przykryć naczynie folią spożywczą i odstawic do lodówki na około 3 godziny.
Piekarnik rzgrzać do 200 stopni C.
Pomidorki przepołowić, ułożyć na blaszce, skropić oliwą, oprószyć solą morską, dodatkowo można wymieszać je z porwanymi liśćmi bazylii. Piec w rozgrzanym piekarniku około 30 minut.
Wyjąć i zawinąć w folię aluminiową (matowa stroną na zewnątrz).
Piekarnik ustawić na 180 stopni.
Dorsza wyjąć z marynaty, ułożyć na blaszce, lekko oprószyć solą i piec w rozgrzanym piekarniku około 20 minut.
Pomidorki ułożyc na talerzach, na wierzchu położyć kawałek dorsza.
Smaczna rybka,lubię takie z piekarnika:)U mnie też dziś dorsz na obiad-smażony z papryką:)
OdpowiedzUsuńTwoja propozycja również brzmi pysznie. :)
UsuńUwielbiam tak podane ryby. A pomidorki koktajlowe moglabym wcinac jak czeresnie :)
OdpowiedzUsuń