Makaron z pieczonymi warzywami

Ostatnie wpisy na blogu to propozycje mięsne. Po cytrynowych eskalopkach i roladkach z boczkiem i żółtym serem nadszedł czas na mój ukochany makaron. :)

Tym razem dodatkiem do funghetto były pieczone warzywa - bakłażan, cebula, papryka i czosnek. Przyznam, że wszystkie pieczone warzywa bardzo mi smakują, ale niezwykle pozytywnie zaskoczył mnie smak cebuli. Myślę, ze można zaryzykować i zrobić makaron tylko z pieczoną cebulą. :) Chociaż... jaki by nie był, to ja przecież uwielbiam makaron pod każdą postacią. :)



Składniki (na 2 porcje):
  • bakłażan
  • cebula
  • pół główki czosnku
  • pół papryczki chili bez nasion
  • pół czerwonej papryki
  • pół zielonej papryki
  • sól morska
  • oliwa do skropienia warzyw
  • około 200 g makaronu ( u mnie funghetto)



Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.

Czyste warzywa pokroić w kostkę, rozłożyć na płasko na blaszce do pieczenia, skropić oliwą z oliwek i posypać solą morską. Piec około 40 minut.

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić i wyłożyć na głębokie talerze.

Warzywa rozdzielić na dwie części, wyłozyć na makaron i od razu podawać. Można też najpierw wymieszać makaron i warzywa i dopiero wtedy rozłożyć na talerze.



5 komentarzy: