Kiedy robiłam, a w zasadzie kombinowałam ten sos, nie sądziłam, że wyjdzie taki dobry. :)
Pieczone warzywa i owoce już dawno podbiły moje serce, a wszelakie zupy i sosy z ich udziałem są fantastyczne.
Taki sos nadaje się nie tylko do makaronu. Możemy używać go jak ketchupu, a kiedy dolejemy mniej wody, będzie nadawał się jako smarowidło na kanapki.
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C.
Pomidorki przekroić na pół, selera pokroić w plasterki, jabłko (bez obierania) w kosteczkę. Wszystko umiescić na dużej blaszce do pieczenia. Skropić oliwą i oprószyć solą morską. Dodatkowo można dodać swieże gałązki tymianku. Piec około 30 minut.
Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, zostawić trochę wody do sosu (około pół szklanki).
Upieczoe warzywa umieścić w blenderze kielichowym, dolać trochę wody z makaronu, zmiksować. Jeśli zajdzie potrzeba, dolać więcej wody.
Makaron wymieszać z sosem. Jeśli sos za bardzo ostygł, całość można jeszcze podgrzać i pozostawić w garnku na czas smażenia jajek.
Można przygotować jajka sadzone, ale świetnie sprawdzaja się też jajka w koszulkach.
Wykładać makaron na talerze, na wierzchu ukłożyć jajko. Posypać świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Dekorować kiełkami albo rukolą.
♥ Rok temu: 16.07.2012 na blogu ukazał się wpis: Kurczak z brokułem. Zajrzyjcie! :)
O matko jakie to musi być dobre! *.*
OdpowiedzUsuńproste,łatwe i pyszne, lubię:)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł na super sos! na pewno zrobię :)
OdpowiedzUsuńPycha pomysł! Jeszcze nigdy nie jadłam makaronu z jajkiem sadzonym :>
OdpowiedzUsuń