Makaron z brokułami

Makrony dają nam pole do popisu. Można je robić na słodko i wytrawnie, z owocami i warzywami, z rozmaitymi sosami, w wersji wegetariańskiej lub z dodatkiem mięsa.
W kwestii dodatków, jak i samego kształtu makaronu, można naprawdę poszaleć.
Wszytskich, którzy uwielbiają makaron, zapraszam do odwiedzenia działu MIŁOŚNICY MAKARONUzaś tych, którzy lubią gorgonzolę, zachęcam do zobaczenia, jak można ją wykorzystać w wersji na słodko.

Przepis na makaron z brokułami pochodzi z Małej wielkiej księgi makaronu.


Składniki ( na 4 porcje):
  • 400 g brokułów
  • 1 cebula
  • 200 g sera gorgonzola
  • 400 g makaronu kolanka
  • sól
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 125 ml śmietany 12 %
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Brokuły oczyścić, umyć i podzielić na rózyczki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Gorgonzolę połamać na kawałki.

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. W drugim garnku blanszować w gotującej się osolonej wodzie rózyczki brokułów 2-3 minuty. Makaron i brokuły odcedzić.

Oliwę rozgrzać i zeszklić na niej cebulę. Dodać śmietanę i zagotować. Dodać kawałki gorgonzoli i stopić, trzymając na średnim ogniu. Sos doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Makaron, brokuły i sos można zmieszać i razem jeszcze dodatkowo podgrzać lub wyłożyć makaron na talerz, polać sosem i udekorować brokułami. Natychmiast podawać.

Inne dodatki: rzeżucha, uprażone płatki migdałowe.



12 komentarzy:

  1. Brokuły to moje ukochane warzywo :) Więc jak dla mnie - bomba!

    Ściskam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też uwielbiam. :)
      Pozdrawiam! :)

      Usuń
  2. Pysznie musi byc z gorgonzola:)Ja robie ze smietanowym sosem,z serem nie probowalam jeszcze:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z gorgonzolą jest takie wyraziste w smaku, a to bardzo mi odpowiada. :)

      Usuń
  3. Ależ pachnąco u Ciebie. Uwielbiam makarony i ser gorgonzolę. Jesteś czarodziejką, bo wyczarowałaś fantastyczne danie :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniałe danie, brokuły są pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  5. Robiłam podobnie, choć brokuły były sosie i bardziej rozlatujące się. Twój wizualnie o niebo lepszy:-) Ale mój był sosem brokułowym;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo chętnie przyjmę przepis na sprawdzony sos typowo brokułowy. :)

      Usuń
  6. Pycha! Bardzo lubię ten makaron,ale częściej używam go do zupy :>

    OdpowiedzUsuń
  7. moja ukochana, niezawodna klasyka:) już się oblizuję:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Makaronow na slodko nigdy nie lubilam, ale na wytrawnie zjem chyba kazda wersje. Te zjadlabym chocby i zaraz!

    OdpowiedzUsuń