Czekoladowe miniserniczki z gorgonzolą

A oto kolejna propozycja dla osób, które nie posiadają piekarnika.

Czekolada od dawna uznawana jest za afrodyzjak, dlatego też czekoladowe miniserniczki, które proponuję, świetnie nadają się na walentynkowy deser. :)

A że są malutkie, nieomalże na jeden kęs, można śmiało wprowadzić je do menu imprezowego jako słodką przekąskę.

Zapewne niektórych zaskoczy dodatek gorgonzoli. Przyznam, że też miałam małe obawy, co z tego wyjdzie. :)

Teraz jednak szczerze polecam takie połączenie, jakim jest czekolada i ser pleśniowy. :)




Składniki (na formę 15X25):

spód:
  • 200g herbatników z czekoladą
  • 50g masła

masa:
  • 500g białego sera (półtłustego)
  • 100g gorgonzoli
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 150g mlecznej czekolady
  • 50g drobnego cukru

wierzch:
  • 50g czelolady mlecznej startej na tarce


Przygotowanie:

Najpierw zajmujemy się spodem.
Formę o wymiarach 15X25cm wyłożyć folią lub papierem do pieczenia.

Masło stopić w rondelku. Herbatniki pokruszyć na bardzo drobne cząsteczki, dodać do masła i dokładnie wymieszać.

Przełożyć do formy, wygładzić i docisnąć małym wałeczkiem na rączce lub dnem szklanki. Wstawić do lodówki.

Ser dokładnie zmiksować z cukrem. Czekoladę gorzką i mleczną rozpuścić razem w kąpieli wodnej.
Przestudzoną, ale nadal płynną czekoladę dolewać powoli do sera, cały czas miksując.

Masę wyłożyć na spód, wyrównać i posypać startą czekoladą.

Wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.

Po wyjęciu z lodówki kroić na małe trójkąciki.





























8 komentarzy:

  1. Czytając gorgonzola i widząc takie czekoladowe słodkości też miałam wątpliwości, ale myślę, że to może być na prawdę fajnie połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. piękne!

    a gorgonzole jadłam tylko w słonych wypiekach :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Capacitier - jak mówiłam, ja chwilowo zwątpiłam w to połączenie, ale maż już próbował i żyje, więc jest dobrze. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Sama nie zaryzykowałabym takiego połączenia, ale gdyby mnie ktoś takim cudeńkiem poczęstował, skusiłabym się z rozkoszą :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ser biały taki w kostce czy z wiaderka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W kostce, ten z wiaderka jest w tym przypadku za rzadki.

      Usuń