Makaron z sosem pieczarkowym to nasz wczorajszy obiad. A tak się składa, że właśnie wczoraj był Światowy Dzień Pieczarek - nie miałam o tym pojęcia, a i tak udało się ten dzień uczcić. :)
Ta propozycja jest raczej delikatna w smaku. Polecam ją więc osobom, które nie lubią pikantnych sosów.
Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente.
Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić w palsterki.
Pierś kurczaka pokroić w kosteczkę, oprószyć solą i pieprzem oraz wymieszać z przecieśniętymi przez praskę trzema ząbkami czosnku. Smażyć na rozgrzanej łyżce oliwy około 3 minuty.
Pokrojone w plasterki pieczarki wrzucic na patelnię do kurczaka i smażyć do momentu aż pieczarki lekko zbrązowieją i odparuje część wody.
Wlać wino i pozostawić na średnim ogniu jeszcze około 5 minut.
Dodać pokrojony na mniejsze kawałki serek topiony i trzymać na wolnym ogniu do momentu roztopienia serków. Zdjać z ognia, wymieszać z makaronem.
Po więcej makaronowych przepisów zapraszam tutaj: MIŁOŚNICY MAKARONU
prezentuje się genialnie jak też tak smakuje to sukces murowany :)
OdpowiedzUsuńTak uczczony Dzien Pieczarek to ja rozumiem - i nic to, ze wyszlo przypadkiem :)
OdpowiedzUsuńznowu jak wrócę do domu, to na obiad codziennie będę jadła makaron! :D <3
OdpowiedzUsuńbardzo lubię takie dania-makarony,kurczak i pieczarki.tak naprawdę można to łączyć ze wszystkim:)
OdpowiedzUsuńCiesze się, ze uczciłaś święto pieczarek takim wspaniałym makaronem. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńAż żałuję, że nie mam w domu pieczarek...
OdpowiedzUsuńpyszności ;d
OdpowiedzUsuńZ chęcią wypróbuję :) Nie wiedziałam o wczorajszym święcie, ale tak czy inaczej uczciłam sosikiem pieczarkowym :)
OdpowiedzUsuń