Penne z kremowym sosem pieczarkowym

Makaron z sosem pieczarkowym to nasz wczorajszy obiad. A tak się składa, że właśnie wczoraj był Światowy Dzień Pieczarek - nie miałam o tym pojęcia, a i tak udało się ten dzień uczcić. :)

Ta propozycja jest raczej delikatna w smaku. Polecam ją więc osobom, które nie lubią pikantnych sosów.



Składniki (dla 4-6 porcji):
  • 400 g makaronu penne
  • 500 g pieczarek
  • 250 g piersi kurczaka
  • 200 g serka topionego ( u mnie 100 g ziołowego i 100 g kremowego)
  • 80 ml białego wytrawnego lub półwytrawnego wina
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka oliwy
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Makaron ugotować al dente.

Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić w palsterki.

Pierś kurczaka pokroić w kosteczkę, oprószyć solą i pieprzem oraz wymieszać z przecieśniętymi przez praskę trzema ząbkami czosnku. Smażyć na rozgrzanej łyżce oliwy około 3 minuty.

Pokrojone w plasterki pieczarki wrzucic na patelnię do kurczaka i smażyć do momentu aż pieczarki lekko zbrązowieją i odparuje część wody.

Wlać wino i pozostawić na średnim ogniu jeszcze około 5 minut.

Dodać pokrojony na mniejsze kawałki serek topiony i trzymać na wolnym ogniu do momentu roztopienia serków. Zdjać z ognia, wymieszać z makaronem.


Po więcej makaronowych przepisów zapraszam tutaj: MIŁOŚNICY MAKARONU

8 komentarzy:

  1. prezentuje się genialnie jak też tak smakuje to sukces murowany :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak uczczony Dzien Pieczarek to ja rozumiem - i nic to, ze wyszlo przypadkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. znowu jak wrócę do domu, to na obiad codziennie będę jadła makaron! :D <3

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo lubię takie dania-makarony,kurczak i pieczarki.tak naprawdę można to łączyć ze wszystkim:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciesze się, ze uczciłaś święto pieczarek takim wspaniałym makaronem. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Aż żałuję, że nie mam w domu pieczarek...

    OdpowiedzUsuń
  7. Z chęcią wypróbuję :) Nie wiedziałam o wczorajszym święcie, ale tak czy inaczej uczciłam sosikiem pieczarkowym :)

    OdpowiedzUsuń