Kolejny przepis dla miłośników kokosa. Jeśli spodobała Wam się tarta kokosowa z Rafaello, ten deser również przypadnie Wam do gustu.
Biała kokosowa masa w połączeniu z czekoladą smakuje wyśmienicie.
♥ Zobaczcie też: deser tiramisu oraz panna cotta z konfiturą jagodową i niebieską galaretką.
Przygotowanie:
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, dokładnie wymieszać, odstawić.
W rondelku umieścić mleko kokosowe, śmietankę i cukier, gotować na średnim ogniu aż do rozpuszczenia cukru.
Dodać żelatynę, wymieszać, dodać likier i gotować jeszcze przez chwilę. Nie trzeba doprowadzać do wrzenia. Zdjąć z ognia, dodać wiórki kokosowe, wymieszać.
Przelać do szklanek/pucharków, odsawić do przestygnięcia i stężenia.
Przygotować mus czekoladowy. Wszystkie składniki umieścić jednocześnie w rondelku, podgrzewać na wolnym ogniu do rozpuszczenia masła i czekolady, dokładnie wymieszać i odstawić do wystygnięcia.
Kiedy część kokosowa stężeje, wylać na wierzch przestudzoną czekoladę i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Dekorować wiórkami kokosowymi.
Ale to obłędnie wygląda!!! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszystko kokosowe, pycha :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńNa sam widok ślinka cieknie :) Kokos, to jeden z moich ulubionych dodatków do deserów
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie!: )
OdpowiedzUsuńWygląda cudnie, bardzo elegancko :)
OdpowiedzUsuń