Paluszki z ciasta francuskiego

Składniki:
  • gotowe ciasto francuskie
  • jajko
  • dodatki do wyboru: np. ser żółty starty, wędzona papryka w proszku, mak, sezam

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C.

Pokroić ciasto na paski o szerokości około 2 cm i posmarować roztrzepanym jajkiem.

Posypać serem, papryką, makiem lub sezamem w dowolnej konfiguracji.

Skręcić paski w spiralki, uformować wałeczki lub położyć płaskie na blasze (wedle upodobania).

Piec ok. 10 min lub do zrumienienia.


  • Pomysł zaczerpnięty z: Bistro, 10-11/12.2011-01.2012, s.40, G+J Gruner+Jahr Polska Sp. z o.o. Spółka Komandytowa

3 komentarze:

  1. Świetny sposób na smaczne chrupanie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale fajny pomysł :) Takimi z makiem czy sezamem na pewno bym nie pogardziła :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawy pomysł na przekąskę :>

    OdpowiedzUsuń