Sajgonki nie są skomplikowane w przygotowaniu, więc śmiało możemy zrobić je w domu. Są dobrym pomysłem na imprezową przekąskę. Podajemy je z surówkami, sosem sojowym lub słodkim sosem chili.
Można również zrobić wersję niesmażoną w głębokim tłuszczu. Wówczas mięso smażymy na patelni wcześniej razem z cebulą i marchewką, całość mieszamy tak jak w przepisie niżej (ja rezygnuję również z dodania jajek), a później zawijamy w papier ryżowy i tak podajemy.
Przygotowanie:
Makaron przygotować zgodnie z zaleceniami na opakowaniu, następnie pokroić na mniejsze, około 1-centymetrowe kawałki. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać, marchew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, kapustę pekińską, natkę pietruszki i szczypiorek drobno pokroić.
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę i czosnek, zeszklić, a następnie dodać marchew i mieszając, smażyć około minutę.
Dodać imbir, ostrą paprykę i sos rybny. Smażyć jeszcze minutę. Odstawić, przestudzić, a następnie dodać do mięsa (surowego) razem z kapustą, makaronem, natką, szczypiorkiem i jajkami. Dokładnie wymieszać.
Przyprawić świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Papier ryżowy umieścić na kilka sekund w naczyniu z letnią wodą, a następnie rozkładać na desce. Na każdym krążku układać pełną łyżkę nadzienia, zwijać w rulony (na opakowaniu najczęściej jest instrukcja, jak to zrobić), a następnie smażyć na mocno rozgrzanym głębokim tłuszczu aż do zrumienienia.
Podawać z surówką z kapusty pekińskiej i marchewki, słodkim sosem chili, sosem sojowym.
Nie są skomplikowane, a jakie są dobre!: ))
OdpowiedzUsuńJa dopiero niedawno stałam się ich fanką. :)
UsuńBardzo smaczna przekąska. Wygląda kusząco...:)
OdpowiedzUsuńMyślę, że w najbliższym czasie znowu je zrobimy. Zastanawia mnie, jak by smakowały takie z krewetkami. :)
UsuńMyslalam ,ze trudniejsze:) pyszne musza być...
OdpowiedzUsuńZanim je zrobiłam, też myślałam, że to coś skomplikowanego. :)
Usuń