Pralinki

Pralinki na wzór cake pops, ale bez patyczków. Przepis podpatrzony na stronie burczymiwbrzuchu.


Składniki (na około 25 sztuk*):
  • 400 g ciasta bez kremu (np. brownie, blondie)
  • 200 g mascarpone
  • 200 g czekolady (białej/mlecznej/deserowej)
  • 1 łyżka oleju
  • opcjonalnie: kolorowe posypki, posiekane orzechy, pisaki cukrowe

Przygotowanie:

Ciasto rozdrobnić na maleńkie kawałki, dokładnie wymieszać z mascarpone, formować kulki o wielkości, jakie nam odpowiadają. Wstawić do lodówki.
Jeśli masa nie formuje się zbyt dobrze, należy włożyć ją na 10 minut do zamrażalnika, a dopiero później formować kulki i umieścić je w lodówce.

Czekoladę rozpuścić z łyżką oleju w kąpieli wodnej. Kulki maczać w czekoladzie i odkładać na talerz albo deskę do krojenia wyłożoną folią spożywczą, żeby łatwiej się odklejały.

Przed zastygnięciem czekolady kulki można obtaczać w kolorowej posypce, mielonych migdałach lub posiekanych orzechach. Do dekoracji pralinek można użyć cukrowych pisaków. Tych używamy jednak dopiero po zastygnięciu czekolady.

Przechowywać w lodówce.

*wielkości orzecha włoskiego



4 komentarze: