Curry z papryką i brokułem

Składniki:
  • łyżka oleju roślinnego
  • 2 cebule
  • 2 łyżeczki startego imbiru
  • 2 łyżki tajskiej czerwonej pasty curry
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 2 brokuły
  • 2 czerwone papryki
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny lub limetki
  • cukier trzcinowy
  • opcjonalnie: sos rybny do smaku
  • do ozdoby: pęczek bazylii
  • do podania: ryż jaśminowy 

Przygotowanie:

W garnku rozgrzać olej, dodać pokrojone w łódki cebule, starty imbir i pastę curry. Smażyć przez minutę.
Wlać bulion i mleczko kokosowe, zagotować. Dodać pokrojone w różyczki brokuły i gotować około 5 minut. Dodać pokrojone w paski papryki i gotować pod przykryciem do miękkości. Doprawić sokiem z cytryny lub limetki, cukrem i sosem rybnym. Podawać przybrane listkami bazylii.

  • Oryginalny przepis: Tesco Magazyn, nr 16/wiosna 2015, s.62-63, Tesco Polska Sp. z o.o.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz