Wegańskie bezy
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 120 stopni C.
Wodę spod cieciorki miksować na dużych obrotach miksera aż powstanie dość gęsta piana.
Stopniowo, małymi partiami dodawać cukier i po każdym dodaniu jeszcze długo miksować.
Piana musi być gęsta, biała i błyszcząca-taki efekt uzyskamy tylko poprzez długie miksowanie.
Dodać mąkę ziemniaczaną, zmiksować, dodać ocet, ponownie zmiksować.
Pianę wykładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Należy pamiętać o zachowaniu sporych odstępów między bezami.
Suszyć w 120 stopniach C 30 minut, a następnie zmiejszyć temperaturę do 100 stopni C i szuszyć kolejne 40 (50) minut. Należy obserwować, czy bezy są już suche.
Po 30 minutach w 120 stopniach i 40 minutach w 100 stopniach uzyskałam bezy, które były suche na zewnątrz i lekko ciągnące w środku-takie są idealne.
Nie należy od razu wyjmować ich z piekarnika, tylko studzić je w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
takie bezy podane z letnimi owocami to coś pysznego!
OdpowiedzUsuńperfekcyjne do owoców <3
OdpowiedzUsuńMuszę je w końcu zrobić - ciekawa jestem smaku:)
OdpowiedzUsuńSuper, wygląda jak zwykła beza!
OdpowiedzUsuń