A teraz kolejny przepis z zastosowaniem tego slodkiego afrodyzjaku. :) Ta czekolada długo czekała na swoją kolej. Zupełnie bez powodu - bo napisanie przepisu nie jest ani troche pracochłonne. W zasadzie przedstawiam tutaj tylko jeden z pomysłów na skomponowanie własnej czekoladowej pyszności. Uwielbiam białą czekoladę, uwielbiam też pistacje. ( Czy w ogóle jest coś, czego ja nie lubię?! :) ) Postanowiłam połączyć ze sobą te dwa smaki - słodki i słony ( Nie mylić z zachciankami kobiet w pewnym stanie. :) ) i moim zdaniem wyszło wyśmienicie. Nie wierzycie? Spróbujcie sami. :)
Składniki (na formę 20X25cm):
- 300g białej czekolady
- 1 szklanka obranych solonych pistacji
Przygotowanie:
Formę wyłożyć folią spożywczą.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać do niej połowę pistacji i wymieszać.
Masę wlać do formy (trzeba uważać, żeby do czekolady nie dostała się woda np. spod naczynia, w którym ją rozpuszczaliśmy), resztę pistacji rozsypać na wierzchu.
Wstawić do lodówki przynajmniej na godzinę.
Czekoladę można pokroić według własnego uznania lub po prostu połamać.
Polecam też wersje z żurawiną. :)
Wygląda to tak apetycznie, że cięzko mi opanować ślinotok! Serio!
OdpowiedzUsuńW takich chwilach żałuję, że już jest tak późno no i że nie mam nic słodkiego w pod ręką :P
Pozdrawiam i dziękuję za kulinarne natchnienie!
przypomina mi ten hiszpański smakołyk.
OdpowiedzUsuńPycha
:)
ja też uwielbiam białą czekoladę ,nawet bardziej niż mleczną a pistacje niebo w gębie
OdpowiedzUsuńPS.Piękne zdjecia!
Wierzę, że pyszne!
OdpowiedzUsuńależ to smakowicie wygląda! nie sądziłam, że zrobienie takiego przysmaku może być tak proste :) dzięki! Pozdrawiam, Asia
OdpowiedzUsuńNo pychotka!:)
OdpowiedzUsuńps: uwielbiam pistacje<3
Pozdrawiam ciepło.
WYgląda pysznie:) Biała czekolada i pistacje to idealny duet!
OdpowiedzUsuńSuper połączenie smaków-słodki/słony!
OdpowiedzUsuńPychotka :) W dodatku wygląda prześlicznie :)
OdpowiedzUsuńto musi być pyszne, jednym słowem : rozpustne :)
OdpowiedzUsuńta czekolada wygląda niesamowicie :) jak nie wiele trzeba żeby stworzyć coś pięknego i pysznego :)
OdpowiedzUsuńAle ciekawy przepis. Koniecznie wypróbuję!
OdpowiedzUsuń