Blondie na makowym spodzie

Ciężkie i wilgotne blondie z dużą ilością białej czekolady. Mak, można pominąć, a zamiast białej czekolady użyć deserowej lub mlecznej, dzięki temu otrzymamy cieszące się ogromną popularnością brownie. 

 Jeśli jesteście fanami słodkości, zajrzyjcie też do działów CZEKOLADA W ROLI GŁÓWNEJ oraz CIASTA, CIASTECZKA I DESERY.


Składniki (tortownica o średnicy 25 cm):
  • 200 g białej czekolady
  • 100 g masła
  • 100 g mąki
  • 100 g cukru
  • 3 jajka
  • 2 łyżki maku

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C.

Czekoladę i masło umieścić w jednym naczyniu i roztopić w kąpieli wodnej i dokładnie wymieszać. Odstawić.

Jajka i cukier zmiksować. Dodać mąkę, ponownie krótko zmiksować. Czekoladę dodawać powoli do masy jajecznej, powoli miksując.

1/3 masy odłożyć do innego naczynia, dodać mak i dokładnie wymieszać.

Masę z makiem przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, następnie wlać pozostałą część, wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 20 minut.





2 komentarze:

  1. Bardzo lubię brownie i uwielbiam blondie. Piekę na zmianę. W ten sposób się nie znudzą :)
    U ciebie dodatek maku... ciekawie musi smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, wyjątkowe blondie :) Podoba mi się :)

    OdpowiedzUsuń