Brownie

Przepis pochodzi ze strony kotlet.tv. Zmieniłam jedynie proporcje, ponieważ robiłam brownie w tortownicy, a nie w prostokątnej formie.
Oczywiście jest to pyszne czekoladowe ciasto, które w zasadzie nie potrzebuje żadnej specjalnej otoczki, jednak ja tym razem postanowiłam zrobić brownie w nieco odświętnej wersji- z polewą i delikatnymi ozdobami z cukrowych perełek, ale takie wariacje nie są oczywiście konieczne.
Niektórzy nawet twierdzą, że brownie z wszelakimi dodatkami to już nie jest prawdziwe brownie. Cóż, chwilowo przymykam na to oko i szaleję. :)
Podaję podstawowy przepis, bez żadnych udziwnień - sami zdecydujcie, czy zjecie brownie, czy wariację na temat brownie. :)
P.S. Dla mnie prawdziwą rewelacją jest fakt, że to ciasto może (a nawet powinno) wyglądać jak zakalec. Taka już jego uroda. :)

Składniki (na tortownicę o średnicy 25cm):
  • 180g gorzkiej czekolady dobrej jakości
  • 110g masła
  • 3 jajka
  • 95g mąki
  • 130g cukru

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

Czekoladę i masło roztopić razem w kąpieli wodnej. Dokładnie wymieszać.

Jajka i cukier zmiksować na puszystą masę.

Do masy jajecznej dodać mąkę, zmiksować, a następnie wlać przestudzoną, ale ciągle lekko ciepłą masę czekoladową, ponownie zmiksować.

Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez około 20-25 minut.



9 komentarzy:

  1. Piekne brownie i super zdjęcia :)))
    pozdrawiam,
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
  2. Olinka, Magdalena - miło to czytać, zapraszam do mnie częsciej. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię brownies, dawno nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyznam, że mi również przypadło do gustu.
      Wypieki tego typu można powtarzać w nieskończoność.

      Usuń
  4. Mmm, pychotka :) Ślicznie wygląda z tym różowym kremem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale świetne zdjęcia ;)
    No i BROWNIE <3
    Uwielbiam te ciasta! :))

    OdpowiedzUsuń