Sos czosnkowy

Sos, który pasuje do pizzy, kanapek, kawałków kurczaka i pieczonych ziemniaczków. Używam do niego granulowanego czosnku, dzięki czemu jest jeszcze szybszy do przygotowania.
Spróbujcie też domowego ketchupu.


Składniki (250ml sosu):
  • 125ml gęstego jogurtu naturalnego
  • 125ml majonezu
  • 2 płaskie łyżki cukru
  • 1i1/2 łyżki czosnku granulowanego 
  • 3/4 łyżeczki soli (używam soli morskiej)
  • świeżo mielony kolorowy pieprz według uznania

Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieścić w miseczce, dokładnie wymieszać. Najlepiej smakuje na drugi dzień lub przynajmniej po kilku godzinach.




2 komentarze:

  1. Ja bym jeszcze ogóreczka maczała, ale nie wiem , pasuje? do ogórka?

    OdpowiedzUsuń