Chlebki ze szparagami

Chlebki, które można zrobić również bez dodatku szparagów. Zobaczcie TUTAJ. Sprawdzają się jako samodzielna przekąska albo dodatek do kremowej zupy. 

Jeśli interesują Was przepisy tylko wegańskie, koniecznie zajrzyjcie TUTAJ.

Zapraszam również na INSTAGRAM. :) Znajdziecie tam zdjęcia, które są związane z blogiem, ale nie tylko...:) Zresztą, przekonajcie się sami. :)




Składniki (3-4 chlebki):
  • 400g mąki
  • opakowanie suchych drożdzy (7g)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 125ml oliwy z oliwek + do szparagów
  • 250ml letniej wody
  • sól morska
  • około 200g zielonych szparagów
  • czosnek granulowany


Przygotowanie:

Wymieszać mąkę, łyżeczkę soli, łyżeczkę cukru i suche drożdze. Dodać wodę i oliwę, wymieszać drewnianą łyżką, a następnie zagnieść ciasto. Włożyć do miski, przykryć ściereczkę i odstawić na około 40 minut w ciepłe miejsce.

Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe końcówki, a następnie każdy szparag przekroić w poprzek na dwie części (odciąć główkę).Każdą część przekroić wzdłuż. Jeśli mamy większe szparagi, możemy posłużyć się obieraczką do jarzyn i pokroić szparagi w cienkie plastry. Jeśli szparagi są cienkie, wystarczy przekroic je wzdłuż na pół.  Następnie szparagi przełożyć do miski, skropić oliwą i oprószyć granulowanym czosnkiem, wymieszać.

Piekarnik rozgrzać do 220 stopni C. Do piekarnika wstawic blachę, na której będą piekły się chlebki.

Ciasto rozdzielić na 4 kulki.

Wziąć jedną kulkę ciasta, rozwałkować ją dość cienko i przełożyć na papier do pieczenia (albo rozwałkować ją od razu na papierze). Ułożyć na chlebku część szparagów, można je lekko dociskać. Skropić oliwą i lekko oprószyc solą morską.

Ułożyć na rozgrzanej blasze i wstawić do piekarnika. Piec około 10 minut.

Po wyjęciu odlożyć do ostygnięcia.

Postępować tak samo z 3 pozostałymi kawałkami ciasta.



3 komentarze:

  1. Fajnne chlebki:) wyglądaja na bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. cudowne. zapisuję przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chętnie zjadłabym kawałek takiego szparagowego chlebka. Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń