Cytrynowe eskalopki

Danie, które elegancko się prezentuje, ale nie jest trudne do przygotowania.
Mięso w połączeniu z cytrynowym aromatem jak najbardziej do mnie przemiawia. Sprawdzi się jako danie dla gości albo będzie urozmaiceniem i odmianą od zwykłego schabowego. :)
Przepis pochodzi z To jest pyszne 2/2012.






Składniki ( 2- 4 porcje):
  • 3 cytryny
  • 6 łyżek oleju
  • 4 kotlety schabowe
  • 50 g zimnego masła
  • sól, pieprz
  • 3 łyżeczki cukru

Przygotowanie:

Cytryny sparzyć, jedną z nich pokroić na plastry i odłożyć. Pozostałe dwie zrolować (aby wycisnąć z nich więcej soku), skórkę zetrzeć na tarce i wycisnąć sok. Sok wymieszać z odrobiną soli i pieprzu. Dodać olej i skórkę z cytryny. (Można odłożyć odrobinę skórki do dekoracji.)

Kotlety opłukać i osuszyć, a następnie rozbić. Mięso pzrełożyć do głębokiego naczynia, zalać cytrynową marynatą, naczynie przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godzinę.

Rozgrzać piekarnik do 100 stopni.

Mięso wyjąć z marynaty, osączyć, marynatę odstawić.

Patelnię mocno rozgrzać, nie dodawać tłuszczu. Sznycle smażyć z każdej strony około 1 minuty, można lekko dociskać, zeby sie zarumieniły. Zdjąć z patelni, oprószyć solą i pieprzem, zawinąć w folię aluminiową i włożyć do piekarnika na czas robienia sosu.

Pozostałą marynatę wlać na patelnię, na której były smażone sznycelki, wymieszać, zagotować, a następnie zdjąć z ognia, odstawić, aby trochę przestygła.

Zimne masło pokroic w niewielka kostkę. Stopniowo dodawać do podgrzanej marynaty cytrynowej cały czas mieszając. Doprawić solą, pieprzem i dodać 3 łyżeczki cukru.

Sos cytrynowy lekko podgrzać i po chwili smażyć na nim plasterki cytryny - około 1 minuty z kazdej strony.

Mięso wyjąć z piekarnika, polać sosem, udekorować cytryną.

Do podania polecane są szparagi. 

10 komentarzy:

  1. w zasadzie nigdy nie jadłam typowych eskalopków, ale takie cytrynowe wydają się smakowite ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kasiu, bardzo mi sie ten przepis podoba. :-) Lubię cytrusowe nuty w mięsie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie ogólnie odpowiadają zestawienia typu "mięso+owoce".
      Te eskalopki planuję zaserwować gościom, bo myślę, że również innym takie smaki przypadną do gustu. :)

      Usuń
  3. Także przepadam za cytrynowym - zarówno na słono jak i na słodko. Twoja alternatywa dla schabowego bardzo mi się podoba, zwykłego nie lubię za bardzo. pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja nawet nie pamiętam, kiedy robiłam zwykłego schabowego. :)

      Usuń
  4. Wyglądają cudownie, mam na taki obiad wielką ochotę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dam znać, kiedy znowu będę robić. :) Możesz czuć się zaproszona. :)

      Usuń
  5. świetne połączenie smaku!:) wyglądają bombastycznie!;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na początku miałam obawy, co też z tego wyjdzie, ale jestem zachwycona efektem końcowym. :)

      Usuń