Mięso w połączeniu z cytrynowym aromatem jak najbardziej do mnie przemiawia. Sprawdzi się jako danie dla gości albo będzie urozmaiceniem i odmianą od zwykłego schabowego. :)
Przepis pochodzi z To jest pyszne 2/2012.
Składniki ( 2- 4 porcje):
- 3 cytryny
- 6 łyżek oleju
- 4 kotlety schabowe
- 50 g zimnego masła
- sól, pieprz
- 3 łyżeczki cukru
Przygotowanie:
Cytryny sparzyć, jedną z nich pokroić na plastry i odłożyć. Pozostałe dwie zrolować (aby wycisnąć z nich więcej soku), skórkę zetrzeć na tarce i wycisnąć sok. Sok wymieszać z odrobiną soli i pieprzu. Dodać olej i skórkę z cytryny. (Można odłożyć odrobinę skórki do dekoracji.)
Kotlety opłukać i osuszyć, a następnie rozbić. Mięso pzrełożyć do głębokiego naczynia, zalać cytrynową marynatą, naczynie przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
Rozgrzać piekarnik do 100 stopni.
Mięso wyjąć z marynaty, osączyć, marynatę odstawić.
Patelnię mocno rozgrzać, nie dodawać tłuszczu. Sznycle smażyć z każdej strony około 1 minuty, można lekko dociskać, zeby sie zarumieniły. Zdjąć z patelni, oprószyć solą i pieprzem, zawinąć w folię aluminiową i włożyć do piekarnika na czas robienia sosu.
Pozostałą marynatę wlać na patelnię, na której były smażone sznycelki, wymieszać, zagotować, a następnie zdjąć z ognia, odstawić, aby trochę przestygła.
Zimne masło pokroic w niewielka kostkę. Stopniowo dodawać do podgrzanej marynaty cytrynowej cały czas mieszając. Doprawić solą, pieprzem i dodać 3 łyżeczki cukru.
Sos cytrynowy lekko podgrzać i po chwili smażyć na nim plasterki cytryny - około 1 minuty z kazdej strony.
Mięso wyjąć z piekarnika, polać sosem, udekorować cytryną.
Do podania polecane są szparagi.
w zasadzie nigdy nie jadłam typowych eskalopków, ale takie cytrynowe wydają się smakowite ;)
OdpowiedzUsuńSą naprawdę smakowite! :)
UsuńKasiu, bardzo mi sie ten przepis podoba. :-) Lubię cytrusowe nuty w mięsie.
OdpowiedzUsuńMnie ogólnie odpowiadają zestawienia typu "mięso+owoce".
UsuńTe eskalopki planuję zaserwować gościom, bo myślę, że również innym takie smaki przypadną do gustu. :)
Także przepadam za cytrynowym - zarówno na słono jak i na słodko. Twoja alternatywa dla schabowego bardzo mi się podoba, zwykłego nie lubię za bardzo. pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńJa nawet nie pamiętam, kiedy robiłam zwykłego schabowego. :)
UsuńWyglądają cudownie, mam na taki obiad wielką ochotę :)
OdpowiedzUsuńDam znać, kiedy znowu będę robić. :) Możesz czuć się zaproszona. :)
Usuńświetne połączenie smaku!:) wyglądają bombastycznie!;)
OdpowiedzUsuńNa początku miałam obawy, co też z tego wyjdzie, ale jestem zachwycona efektem końcowym. :)
Usuń