Składniki (na formę o średnicy 25cm):
*spód:
- 1 i 1/4 szklanki drobno pokruszonych herbatników
- 2 łyżki cukru
- 5 łyżek masła
*masa serowa:
- 750g twarogu (przynajmniej dwukrotnie zmielonego)
- 75g drobnego cukru
- opakowanie cukru waniliowego
- 1 budyń waniliowy
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 jajka
- starta skórka z cytryny
- 150g białej czekolady- rozpuszczonej w kąpieli wodnej
*wierzch/sos:
- 1 szklanka śmietanki kremowej 30% lub 36%
- 1/4 szklanki brązowego cukru
- 1/4 szklanki płynnego miodu
- 1/4 szklanki masła
- 75g solonych orzeszków ziemnych
Przygotowanie:
Zaczynamy od spodu.
Rozgrzać piekarnik do 175 stopni. Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
Masło stopić w rondelku.
Okruchy herbatników wymieszać ze stopionym masłem i cukrem.
Masę równomiernie rozłożyć na dnie formy. (Doskonale do tego nadaje sie mały wałeczek na rączce.) Piec około 7 minut, następnie wyjąć i ostudzić!
Wszystkie składniki masy serowej (poza czekoladą) wymieszać razem na gładką masę (na dość wolnych obrotach miksera).
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, a następnie dodawać powoli do masy serowej, ciągle mieszając.
Orzeszki ziemne posiekać na mniejsze kawałki.. Wszystkie składniki sosu umieścić w małym garneczku i zagotować, ciągle mieszając.
Gdy cukier się rozpuści gotować masę ma małym ogniu przez około 15 minut (lub do czasu aż będzie gęsty). Od czasu do czasu sos zamieszać, sprawdzając czy masa nie przywiera do dna.
Sos ostudzić. Orzeszki wymieszać z około 1/4 sosu i udekorować nimi wierzch sernika.
Resztę sosu podajemy oddzielnie, aby każdy mógł polać swój kawałek sernika wedle uznania.
(Sos można podgrzewać przed użyciem.)
Wygląda niesamowicie pysznie.
OdpowiedzUsuńKocham serniki, a wieki nie piekłam...
OdpowiedzUsuńPrześliczne zdjęcia :) Super przepis !
OdpowiedzUsuńjak z białą czekolada? to biorę w ciemno! ;)
OdpowiedzUsuńTen sernik musiał byc naprawdę pyszny, kocham białą czekoladę :)
OdpowiedzUsuńSerniki górą! Uwielbiam, uwielbiam i jeszcze raz uwielbiam! Piękne masz zdjęcia ;)
OdpowiedzUsuńSamo podanie mówi: Zjedź mnie!
OdpowiedzUsuńWygląda cudnie, a smakować musiał bajecznie :)
OdpowiedzUsuń