Przepyszny sernik z białą czekoladą

Gotowanie- owszem, pieczenie- niechętnie. Oto, jakie było moje podejście do sprawy jeszcze niedawno. Dopóki nie upiekłam sernika. :) Pomysł na masę serową zaczerpnęłam stąd (klik), zaś pomysł na sos stąd (klik). Do przepisu wprowadziłam niewielkie modyfikacje. Sernik wyszedł znakomicie i od tamtej pory robiłam go już kilka razy. 




Składniki (na formę o średnicy 25cm):

*spód:
  • 1 i 1/4 szklanki drobno pokruszonych herbatników
  • 2 łyżki cukru
  • 5 łyżek masła 

*masa serowa:
  • 750g twarogu (przynajmniej dwukrotnie zmielonego)
  • 75g drobnego cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 1 budyń waniliowy
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 jajka
  • starta skórka z cytryny
  • 150g białej czekolady- rozpuszczonej w kąpieli wodnej

*wierzch/sos:

  • 1 szklanka śmietanki kremowej 30% lub 36%
  • 1/4 szklanki brązowego cukru
  • 1/4 szklanki płynnego miodu
  • 1/4 szklanki masła
  • 75g solonych orzeszków ziemnych



Przygotowanie:

Zaczynamy od spodu.
Rozgrzać piekarnik do 175 stopni. Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
Masło stopić w rondelku. 
Okruchy herbatników wymieszać ze stopionym masłem i cukrem.
Masę równomiernie rozłożyć na dnie formy. (Doskonale do tego nadaje sie mały wałeczek na rączce.) Piec około 7 minut, następnie wyjąć i ostudzić!

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.

Wszystkie składniki masy serowej (poza czekoladą) wymieszać razem na gładką masę (na dość wolnych obrotach miksera).
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, a następnie dodawać powoli do masy serowej, ciągle mieszając.

Masę serową wyłożyć na schłodzony spód. Całość piec około 1 godz. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Pozostawić w uchylonym piekarniku do wystygnięcia.

Orzeszki ziemne posiekać na mniejsze kawałki.. Wszystkie składniki sosu umieścić w małym garneczku i zagotować, ciągle mieszając.
Gdy cukier się rozpuści gotować masę ma małym ogniu przez około 15 minut (lub do czasu aż będzie gęsty). Od czasu do czasu sos zamieszać, sprawdzając czy masa nie przywiera do dna.
Sos ostudzić. Orzeszki wymieszać z  około 1/4 sosu i udekorować nimi wierzch sernika.

Resztę sosu podajemy oddzielnie, aby każdy mógł polać swój kawałek sernika wedle uznania.
(Sos można podgrzewać przed użyciem.)




8 komentarzy:

  1. Wygląda niesamowicie pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham serniki, a wieki nie piekłam...

    OdpowiedzUsuń
  3. Prześliczne zdjęcia :) Super przepis !

    OdpowiedzUsuń
  4. jak z białą czekolada? to biorę w ciemno! ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten sernik musiał byc naprawdę pyszny, kocham białą czekoladę :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Serniki górą! Uwielbiam, uwielbiam i jeszcze raz uwielbiam! Piękne masz zdjęcia ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda cudnie, a smakować musiał bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń