Wegański majonez z fasoli

Po udanym ekserymencie z majonezem z awokado, przystąpiłam do kolejnego. Tym razem zagościł u nas majonez zrobiony z białej fasoli. Wszak można czasami spróbować czegoś zupełnie innego... :)




Składniki (około 300ml majonezu):
  • 150g białej fasoli
  • 60ml oliwy z oliwek
  • 1-2 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżeczka octu ryżowego
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 2 łyżeczki cukru
  • sól

Przygotowanie:

Fasolę namoczyć na noc, następnie ugotować w wodzie z dodatkiem łyżeczki soli i łyżeczki cukru. Po ugotowaniu pozostawić w wodzie i odstawić na około godzinę.

Fasolę odsączyć, przełożyc do malaksera i zmiksować na gładka masę. (Jeśli nie będzie się dobrze miksować, bo np. będzie za sucha, dodać trochę wody).

Do fasoli dodać łyżeczkę musztardy, łyżeczkę octu ryżowego, łyżeczkę cukru i tyle samo czosnku granulowanego. Ponownie zmiksować.

Przełożyć do miski, mieszać ręcznie, dolewając po trochu oliwy z oliwek. Na koniec doprawić solą i ewentualnie innymi przyprawami według uznania.


1 komentarz:

  1. Świetny pomysł. Myślę, że taki majonez by mi zasmakował :)

    OdpowiedzUsuń