Pieczone ziemniaki z twarożkiem

Bardzo proste danie, które nie wymaga od nas ani wielkiego talentu kulinarnego, ani wyszukanych składników.
Samo przygotowanie nie trwa zbyt długo. Ponadto czas pieczenia można skrócić - bardzo często ziemniaki są już gotowe po pół godziny. Zależy to od ich wielkości.
Do twarożku można dodać drobno posiekaną cebulkę, rzodkiewki lub kiełki. Z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie. :)



Składniki:
  • 4 średniej wielkości ziemniaki
  • 250 g twarogu półtłustego
  • pół pęczka szczypiorku
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól morska
  • oliwa do skropienia ziemniaków

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C.

Ziemniaki bardzo dokładnie wyszorować szczoteczką, nie obierać, chyba, że mają bardzo grubą skórę wtedy można ją delikatnie zetrzeć nożem.

Ziemniaki przeciąć na pół, ale nie do końca - tak, żeby można było je otworzyć jak muszle ostryg. Oprószyć je solą morską i skropić oliwą.

Umieścić ziemniaki na blaszce/formie do pieczenia i wstawić do piekarnika. Piec około 45 minut.

Twarożek rozgnieść widelcem, doprawić solą i pieprzem oraz wymieszać z posiekanym drobno szczypiorkiem.

Upieczone ziemniaki nadziewać twarożkiem i od razu jeść.

6 komentarzy:

  1. Uwielbiam! czasem jestem w stanie zjeść na obiad same tylko z masłem i solą. Przebieram już nogami na myśl że zaraz na bazarach pojawią się nasze polskie młode ziemniaki!

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj zjadłabym taki twarożek :) pysznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  3. Podoba mi się potrawa i aranżacja do zdjęcia. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń