Pancakes

Składniki (około 12 sztuk):
  • 200 g przesianej mąki
  • 45 g cukru pudru
  • 250 ml maślanki
  • 50 g masła
  • 2 jajka
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli


Przygotowanie:

Masło rozpuścić w rondelku. 

Wszystkie składniki włożyć jednocześnie do misy miksera i zmiksować na jednolitą masę.
Jeśli nie chcemy używać miksera, wystarczy dokładnie wymieszać wszystko trzepaczką do jajek.

Smażyć na suchej, rozgrzanej patelni. 
W czasie smażenia zmniejszyć ogień, ponieważ przy zbyt dużym ciasto z zewnątrz się przypali, a w środku będzie surowe. Cierpliwie trzeba próbować i "wyczuć", kiedy pancake jest idealny. 

Przewracać na drugą stronę, kiedy na powierzchni zaczną pojawiać się pęcherzyki.

Podawać np. z syropem klonowym, miodem, jogurtem, owocami.








2 komentarze: