Piszinger

Składniki:
  • 1 opakowanie suchych wafli
  • 1 szklanka cukru
  • 200 g masła
  • pół szklanki mleka
  • 1 szklanka pełnego mleka w proszku
  • 3 łyżki kakao
  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • powidła śliwkowe
  • 100 g herbatników


Przygotowanie:

Masło rozpuścić z cukrem, dodać mleko oraz pół szklanki mleka w proszku, dokładnie wymieszać.

Otrzymaną masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao i drobno rozdrobnione orzechy i podgrzewać aż zgęstnieje.

Do drugiej dodać pozostałą część mleka w proszku oraz rozdrobnione herbatniki i również podgrzewać do zgęstnienia.

Masy i powidła rozsmarować warstwami na waflach. Ułożone piętrowo wafle wstawić do lodówki, żeby całość stężała i dała się łatwo kroić.
  • Oryginalny przepis: Wydanie specjalne Nasza Historia. Kuchnia, 1/2015, s. 83, Polskapresse sp. z o. o.

1 komentarz: