Wegańskie bezy

Składniki (na 7-8 sporych bez):
  • 150 ml wody spod cieciorki (z puszki)
  • 200 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu ryżowego

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 120 stopni C.


Wodę spod cieciorki miksować na dużych obrotach miksera aż powstanie dość gęsta piana.

Stopniowo, małymi partiami dodawać cukier i po każdym dodaniu jeszcze długo miksować.

Piana musi być gęsta, biała i błyszcząca-taki efekt uzyskamy tylko poprzez długie miksowanie.

Dodać mąkę ziemniaczaną, zmiksować, dodać ocet, ponownie zmiksować.

Pianę wykładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Należy pamiętać o zachowaniu sporych odstępów między bezami.

Suszyć w 120 stopniach C 30 minut, a następnie zmiejszyć temperaturę do 100 stopni C i szuszyć kolejne 40 (50) minut. Należy obserwować, czy bezy są już suche.
Po 30 minutach w 120 stopniach i 40 minutach w 100 stopniach uzyskałam bezy, które były suche na zewnątrz i lekko ciągnące w środku-takie są idealne.

Nie należy od razu wyjmować ich z piekarnika, tylko studzić je w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.


4 komentarze:

  1. takie bezy podane z letnimi owocami to coś pysznego!

    OdpowiedzUsuń
  2. perfekcyjne do owoców <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę je w końcu zrobić - ciekawa jestem smaku:)

    OdpowiedzUsuń