Składniki:
- ziemniaki (najlepiej dość małe)
- czosnek
- ulubione zioła do posypania
- masło (1 ziemniak = 1 łyżeczka masła)
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Ziemniaki należy bardzo dokładnie wyszorować, ponieważ pieczemy je razem ze skórką.
Każdy ziemniak układać w całości na drewnianej łyżce i kroić w cieniutkie plasterki ( uwaga - nie kroić do samego końca!). Drewniana łyżka pomoże nam zablokować nóż, tak aby ziemniak się nie rozpadł.
Czosnek pokroić w cieniutkie plasterki i powkładać gdzieniegdzie w nacięcia ziemniaka.
Dodatkowo można dodać czosnek drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę.
Posypać ulubionymi ziołami, a na wierzch położyć płatki masła (można użyć masła ziołowego).
Piec około 1 godzinę lub do momentu, aż ziemniaki będą miękkie.
Wygladaja baaaaardzo zachecajaco!
OdpowiedzUsuńKasia - jesli jeszcze ich nie próbowałaś, to polecam! :)
OdpowiedzUsuńSuper wyglądają :)
OdpowiedzUsuńale fantastycznie wyglądają!
OdpowiedzUsuńpieczone ziemniaki uwielbiam, ja bym jeszcze trochę kminku dodała :)
pycha!!
Marta - biorę sobie do serca tę cenną wskazówkę. Nastepnym razem spróbuję z kminkiem. :)
OdpowiedzUsuńWyglądają niesamowicie! Gdyby nie opis,że to są ziemniaczki,nie domyśliłabym się.Zrobię koniecznie!
OdpowiedzUsuńApetyczna prezentacja...uwielbiam kartofelki z łupinką :)Ciao!!!
OdpowiedzUsuńA miałam w planach zrobić ostatnio właśnie takie, tylko na śmieć o tym zapomniałam! Wyglądają ABSOLUTNIE REWELACYJNIE!
OdpowiedzUsuńNarobiłaś mi apetytu, muszę koniecznie takie zrobić :-)
OdpowiedzUsuńfantastyczne ziemniaczki,koniecznie muszę je zrobić :)
OdpowiedzUsuńHaha, w pierwszym momencie zastanawiałam się gdzie są te ziemniaczki :D Napewno są tak smaczne jak wyglądają ;)
OdpowiedzUsuńSą super: jak się je zjada i jak się na nie patrzy !!!
OdpowiedzUsuńwspaniałe:)!
OdpowiedzUsuńone są pyszne... :) też je robiłam i nie dość, że pyszne to jeszcze takie piękne :) ale nie wpadłam na to żeby je upiec tak jak Ty tzn. z całymi główkami czosnku i z marchewką ( fajnie się upiekła) :)
OdpowiedzUsuń