Kurczak z kminkiem i bakłażanem

Składniki:
  • 5 łyżek oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka nasion kminku
  • 1 łyżka curry w proszku
  • 1 łyżka papryki w proszku
  • 500 g filetów z kurczka
  • 1 bakłażan
  • 4 pomidory
  • 100 ml bulionu drobiowego
  • 1 łyzka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka mięty


Przygotowanie:

Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju.

Dodać zmiażdżony czosnek, ziarna kminku, curry i paprykę i smażyć przez minutę.

Wlać resztę oleju, dodać pokrojonego w paski kurczaka i dalej smażyć przez 5 minut.

Dodać pokrojonego w kostkę bakłażana, skrojone w ćwiartki pomidory, bulion i całość doprowadzić do wrzenia.

Dusić na małym ogniu przez 20 minut.

Wlać sok z cytryny, dodać sól, jogurt i podgrzewać przez 5 minut, mieszając.

Po wyłożeniu do miseczek posypać posiekaną miętą.


  • Oryginalny przepis: Z Kuchennej Półeczki. Dania z woka. 2010, s. 74, Wydawnictwo Olesiejuk Sp. z o.o.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz