Risotto dyniowe

Poza zupą dyniową, którą uwielbiam, z dyni można wyczarować mnóstwo innych pyszności. Dzisiaj zapraszam na rewelacyjne risotto, które absolutnie nas zachwyciło.
Fakt, jest nieco pracochłonne, jednak efekt końcowy jest wystarczającą rekompensatą za stanie nad garnkami. :)








Składniki (4 porcje):
  • 500 g dyni
  • 300 g ryżu do risotto
  • 50 g parmezanu
  • 125 ml białego wytrawnego wina
  • około 1 litr gorącego bulionu warzywnego
  • 65 g masła (35 + 30 g)
  • 4 dymki (bez szczypioru)
  • sól 
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • świeża natka pietruszki do podania

Przygotowanie:

Dynię pozbawić skorupy i pestek, pokroić w około jednocentymetrową kostkę. Dymki bez szczypioru drobno pokroić.

Na dużej patelni rozgrzać 35 g masła, dodać dymkę i smażyć na wolnym ogniu około 6 minut, mieszając od czasu do czasu.

Dodać pokrojoną w kostke dynię, wlać około 100 ml bulionu i pozostawić na średnim ogniu na około 10 minut, nie zapominając o mieszaniu.

Kiedy dynia zmięknie, oprószyć ją świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Dodać ryż i bardzo dokładnie wymieszać. Wlać białe wino i trzymać na ogniu około 1,5-2 minuty, aż wino odparuje.

Teraz rozpoczyna się dość żmudny proces dodawania bulionu do ryżu, który może potrwać nawet 20 minut.  Należy upewnić się, że bulion jest gorący. Jeśli nie, trzeba go podgrzać.

Do ryżu dodać niewielką ilość bulionu (łyżkę wazową) i gotować około 3 minuty, aż bulion zostanie wchłonięty przez ryż. Czynność tę powtarzać z pozostałym bulionem: wlewać bulion, gotować około 3 minuty, wlewać bulion, gotować i tak dalej.
Należy pamietać o mieszaniu ryżu!

Na koniec zdjąć ryż z ognia, doprawić solą i w razie potrzeby świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Dodać pozostałe masło, wymieszać, dodać świeżo starty parmezan, wymieszać i przykryć pokrywką na około 2 minuty.

Podawać z posiekaną natką pietruszki.




11 komentarzy:

  1. Uwielbiam risotto, a to wygląda fenomenalnie. Dawno nie robiłam... Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dynia i risotto to dwa składniki, które bardzo lubię. A Ty to fajnie połączyłaś i wyczarowałaś fantastyczne danie. A że trzeba trochę postać nad garnkiem? No cóż, czasami trzeba, wtedy bardziej smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda przepysznie! Koniecznie muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  5. apetyczne! chętnie wypróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. aż ślinka cieknie na ten widok:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubię risotto i to na pewno by mi smakowało. Ma cudny kolor: )

    OdpowiedzUsuń
  8. Tez robiłam już w tym roku dyniowe risotto - pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Od dobrych kilku tygodni się zabieram za risotto z dynią...:) Wygląda to pysznie i wiem, że smakuje świetnie:)

    OdpowiedzUsuń
  10. ale rozpusta !!! ciekawa propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszne i zdrowe! super pomysł :)
    Pozdrawiam. Dorota

    OdpowiedzUsuń