To, co domowe, jest przeważnie najlepsze. Przede wszystkim ze wzgledu na to, że wiemy, co tak naprawdę znajduje się na naszym talerzu.
Czasami rzeczy z pozoru niemożliwe do wykonania w domu, okazują się być naprawdę łatwe. Weźmy na przykład taki majonez, musztardę, czy ketchup... z powodzeniem można je przygotować samemu.
Dzisiaj prezentuję przepis na domowy ketchup. Przepis ten mozna dowolnie modyfikować - dodawać przyprawy według własnego uznania (oregano, bazylię, czosnek...), w sezonie użyć świeżych pomidorów, zrobić ketchup kwaśny lub słodki. Możliwości jest naprawdę wiele.
Przygotowanie:
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę pokroić w cienkie pióra.
Pomidory, jabłka i cebulę umieścić w garnku i gotować na średnim ogniu około 20 minut; od czasu do czasu zamieszać.
Następnie zmiksować na gładką masę. (Ja użyłam blendera recznego.)
Przetrzeć przez sito i umieścić w garnku wraz ze wszystkimi pozostałymi składnikami.
Gotować aż zgęstnieje.
Ketchup z podanego przepisu jest dość słodki. Jeśli nie odpowiada Ci taki smak, użyj mniej cukru. Możesz też użyć niewielką ilość octu z białego wina, sporoszkowaną paprykę, bazylię lub czosnek.
Ten i inne tylko wegańskie przepisy znajdziesz na: weganskagaleriaartystyczna.blogspot.com
Keczup z jabłkami??? To dla mnie nowosć :)
OdpowiedzUsuńTeż wydawało mi się to dziwne, dlatego też postanowiłam spróbować. :)
Usuńale smakowity, ja to czekam już na świeże pomidorki,ale ten oto keczup baardzo przypadł mi do gustu
OdpowiedzUsuńAch, ja też czekam na piękne, jędrne i pachnące pomidory. :)
UsuńPogoda za oknem dołuje i opóźnia pojawienie się świeżych pomidorków, ale zawsze lepszy własny ketchup niż kupowany w sklepach!
OdpowiedzUsuńDomowy najlepszy i jak pięknie zaprezentowany ! Serdecznie pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńja też się przymierzam do domowego ketchupu :)
OdpowiedzUsuń