Sałatka makaronowa z mango

Składniki:

  • 250 g cienkiego makaronu
  • 2 łyżki oleju
  • 4 cebule dymki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 1 dojrzałe mango
  • 50 g solonych orzeszków ziemnych
  • 4 łyżki masła orzechowego
  • 100 ml mleczka kokosowego
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego

Przygotowanie:

Makaron ugotować.

Na patelni rozgrzać olej, a następnie dodać pokrojone w krążki cebule, zmiażdżony czosnek, pozbawioną pestek i drobno posiekaną chilli i pozostałe papryki pokrojone w paski.
Smażyć 2-3 minuty.

Następnie dodać odsączony makaron i pokrojone w plasterki mango.
Podgrzać 2 minuty.

Sałatkę ułożyć na talerzach i posypać orzeszkami ziemnymi.

Zmieszać masło orzechowe, mleczko kokosowe, przecier pomidorowy i powstałym sosem polać sałatkę.


  • Oryginalny przepis: Z Kuchennej Półeczki. Dania z woka. 2010, s. 254, Wydawnictwo Olesiejuk Sp. z o.o.



2 komentarze: