Ślimaki z boczkiem

Ostatnio raczyliśmy się takimi oto ślimaczkami. Ci, którzy lubią kulinarną galerię na Facebooku (klik) już wczoraj mogli je podziwiać - podobnie jak inne propozycje, które już wkrótce mam zamiar zaprezentować. :)
Ale do rzeczy: to tylko dwa składniki i... przekąska gotowa! Cieszy oko i podniebienie.

Pomysł zaczerpnięty stąd: Gołąbki, zrazy i inne zawijańce, Biblioteczka Poradnika Domowego, 3/2013



Składniki:
  • płat gotowego ciasta francuskiego (275g)
  • 8 plastrów boczku

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 200 stopni.

Ciasto rozwinąć i położyć na blacie.

Na cieście ułożyć boczek - jeden obok drugiego - tak, by nie zostawało wolne miejsce.

Ciasto zwinąć jak roladę, a nastepnie rulon pokroić na plastry.

Piec około 15-20 minut.


14 komentarzy:

  1. Jakieś to proste! I jak apetycznie wyglądają!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Owszem - prostota tej przekąski jest wprost powalająca. :)

      Usuń
  2. mniam! ja robiłam ślimaczki z pieczarkami i serem, ale takie z boczkiem również muszą być super :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Muszę pokombinować z innymi nadzieniami. Ciasto francuskie daje tyle możliwości! :)

      Usuń
  3. porywam od razu ze dwa, a może i trzy:) uwielbiam takie ślimaki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gwarantuję, że na jednym nigdy się nie kończy. :)

      Usuń
  4. pomysł bardzo fajny i taki pyszny!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajne szybkie danie.
    Jadłam tylko słodkie, ale z boczkiem muszą być dobre..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na słodko również są godne polecenia. Szczególnie, kiedy ma się nagle ochotę na "małe co nieco". Ciasto francuskie, trochę dżemu i gotowe! :)

      Usuń