wtorek, 20 listopada 2012

Rozetki ziemniaczane

Lubię eksperymentować, łączyć smaki oraz bawić się formą. Z jednej strony myślę, że tradycyjne i proste potrawy są najlepsze, z drugiej jednak szukam coraz to nowych urozmaiceń. Weźmy na przykład takie ziemniaki...Najzwyklej w świecie ugotowane i podane na talerzu z pewnością nie zrobią zbytniej furory. Co innego rozetki. Maleńkie cudeńka, które nawet w połączeniu ze zwykłym schabowym będą wyglądały na wykwintne danie. :)





Składniki na około 15 rozetek:
  • 500 g obranych ziemniaków
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki masła
  • sól


Przygotowanie:

Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, a następnie ugnieść/zmiksować na puree.

Nagrzać piekarnik do 175 stopni.

Dodać mąkę, przeciśnięte pzrez praske ząbki czosnku i masło. Ewentualnie dosolić. Dokładnie wymieszać.

Masę ziemniaczaną przełożyc do rękawa/szprycy do dekorowania i wyciskać małe rozetki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Piec około 15 minut.












18 komentarzy:

  1. małe cudeńka.. właśnie tak :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. piękne :) zapisane do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zabawa smakiem,składnikiem daje wiele przyjemności.
    Rozetki ziemniaczane bardzo lubię!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyszły przepiękne i na pewno pyszne ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Też czasami robię takie, są naprawdę pyszne i ładnie prezenetują się na talerzu

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają cudownie. Ja też lubię zrobić coś w tym stylu - co wygląda szałowo, a do tego jest pyszne:) Proste danie, a tak różni się od zwykłego ziemniaka;) Zapisuję sobie, bo już dawno planowałam zrobienie ich:)

    OdpowiedzUsuń
  7. wygladaja jak male kwiaty. takie piekne ziemniaki od razu lepiej sie je:)

    OdpowiedzUsuń
  8. masz wspaniałego bloga! będzie mi miło jeśli spodoba Ci się mój i również go zaobserwujesz ;))

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyglądają pięknie i delikatnie! Muszę spróbować! :) Obserwuję Twoje poczynania na blogu!

    OdpowiedzUsuń
  10. Szanowni Państwo!

    Jestem studentką Dziennikarstwa i Komunikacji Społecznej na Uniwersytecie A.Mickiewicza na specjalności Nowe Media. Prowadzę badanie naukowe dotyczące blogów kulinarnych w Polsce. Wszystkich autorów blogów kulinarnych zachęcam do wypełnienia ankiety. Zajmie to Państwu jedynie ok. 1 - 2 minut. Wyniki zostaną zaprezentowane w pracy naukowej dotyczącej charakterystyki bloga jako nowej formy komunikacji społecznej.

    Ankieta dla autorów blogów kulinarnych: www.ebadania.pl/97797035d63e99d8

    Dziękuję za poświęcony czas,
    Agata Ornafa.

    OdpowiedzUsuń
  11. Fajnie Ci wyszły. Muszę wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  12. śliczne:)
    obserwujemy?

    ja zapraszam do siebie na konkurs http://sprawdzaneipolecane.blogspot.com/2013/01/konkurs-wosy-zima.html

    OdpowiedzUsuń
  13. bardzo pomysłowa przekąska ..ja bym zjadła wszystko :)

    OdpowiedzUsuń
  14. genialnie wyglądają:) z pewnością znikną w pierwszej kolejności z talerza:)

    OdpowiedzUsuń