Składniki (na 2 porcje):
- 400 g groszku ( u mnie mrożony)
- duża cebula
- 55 g masła
- 500 ml wody
- 200 g fety
- jajko do dekoracji
Przygotowanie:
Do garnka z cebulą wrzucić zamrożony groszek, zalać wodą. Gotowac około 15 minut.
Lekko ostudzić i zmiksować na gładką masę.
Dodać pokruszoną fetę i ponownie zmiksować. Podgrzać.
Podawać na ciepło z dodatkiem jajka.
Można dodatkowo ozdobić kawałkiem fety oraz chrzanem z dodatkiem żurawiny i świeżo mielonym pieprzem.
Smakowicie i artystycznie :)
OdpowiedzUsuńSama nie wiem, z czego bardziej się cieszyć - z tego, że wygląda smakowicie, czy z tego, że artystycznie. :)
UsuńI z tego, i z tego, bo rzeczywiście smakowicie się prezentuje, a zdjęcia robi Pani przepiękne :)
UsuńTo bardzo miłe, dziękuję.
UsuńP.S. Mów mi proszę na "ty". :)
fajna taka wiosenna właśnie:)
OdpowiedzUsuńOj tak. :) A przecież z utęsknieniem czekamy na tę piękną i prawdziwą wiosnę.
UsuńSkoro nie możemy się doczekać, warto mieć ją przynajmniej na talerzu.
Pozdrawiam. :)
Dobrze, że chociaż w kuchni można sobie podarować trochę wiosny :)
OdpowiedzUsuńDokładnie. :)
Usuńwiosennie i pięknie a do tego swiątecznie :)
OdpowiedzUsuńKolor cudny, ale za groszkiem nie przepadam...
OdpowiedzUsuń