Pomidorowe tortellini



Danie mało pracochłonne. Gotujemy tortellini, szybko przygotowujemy mięso, na wierzch rzucamy niedbale kawałki ogórka, które fajnie chrupią podczas jedzenia. :)









Składniki:
  • 40 dag mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 i 1/2 szklanki gęstego przecieru pomidorowego
  • 10 -15 dag tortellini
  • sproszkowana słodka papryka
  • pieprz, sól
  • pół ogórka ze skórką 
Przygotowanie:

Tortellini ugotować zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Odcedzić, pozostawić około 6 łyżek wody od gotowania tortellini.

Na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić rozdrobnione mięso, przyprawić solą, pieprzem i słodką papryką.
 
Następnie zalać przecierem pomidorowym i pozostawić na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszać, aż sos lekko zgęstnieje.

Do mięsa i sosu dodać tortellini i zachowaną wodę. Wymieszać i odstawić na około 2 minuty.
W tym czasie sos zgęstnieje.

Od razu podawać. Na wierzch położyć kosteczki z ogórka. Oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.


2 komentarze:

  1. Wszamałabym takie tortellini :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobię sobie takie danko bo mi ślinka leci.

    OdpowiedzUsuń