Danie mało pracochłonne. Gotujemy tortellini, szybko przygotowujemy mięso, na wierzch rzucamy niedbale kawałki ogórka, które fajnie chrupią podczas jedzenia. :)
Składniki:
- 40 dag mielonego mięsa wieprzowego
- 1 i 1/2 szklanki gęstego przecieru pomidorowego
- 10 -15 dag tortellini
- sproszkowana słodka papryka
- pieprz, sól
- pół ogórka ze skórką
Tortellini ugotować zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Odcedzić, pozostawić około 6 łyżek wody od gotowania tortellini.
Na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić rozdrobnione mięso, przyprawić solą, pieprzem i słodką papryką.
Następnie zalać przecierem pomidorowym i pozostawić na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszać, aż sos lekko zgęstnieje.
Do mięsa i sosu dodać tortellini i zachowaną wodę. Wymieszać i odstawić na około 2 minuty.
W tym czasie sos zgęstnieje.
Od razu podawać. Na wierzch położyć kosteczki z ogórka. Oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.
Wszamałabym takie tortellini :)
OdpowiedzUsuńZrobię sobie takie danko bo mi ślinka leci.
OdpowiedzUsuń