Ziemniak w roli głównej - gnocchi

Świetny pomysł dla wszystkich, którym znudziły się zwykłe ziemniaki do obiadu.
Można podawać je samodzielnie z różnymi sosami lub jako dodatek do dań mięsnych.
Ja lubię takie odsmażane na oliwie razem z cebulką i swieżą bazylią.
Inspirowane przepisem z Kwestii Smaku.








Składniki:
  • 0,5kg ziemniaków
  • 1 łyżeczka soli
  • 60 g mąki pszennej
  • 1 jajko


Przygotowanie:

Ugotować ziemniaki w mundurkach(w osolonej wodzie).

Ziemniaki obrać ze skórki i dokładnie rozgnieść. 

Dodać pozostałe składniki i zagnieść.

Rozdzielić na mniejsze części.

Formować wałeczki i kroić je na mniejsze kawałki.

Można zrobić wzorek widelcem.

Gotować w osolonej wodzie i wyjmować, kiedy tylko wypłyną na powierzchnię. 



Tutaj gnocchi są odsmażone razem z cebulką i liśćmi bazylii.



A tutaj gnocchi w wersji wegańskiej

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz