Uczta dla mięsożerców - roladki wieprzowe w pomidorach

Składniki na 4 porcje:

  • 4 kotlety schabowe
  • pęczek cebulki dymki
  • 15 dag suszonych pomidorów w oliwie
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 6 łyżek suszonego (otartego) tymianku
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oliwy
  • 250ml bulionu warzywnego
  • 1 puszka białej fasoli
  • 1puszka pomidorów
  • 1 łyżka koncentratu




1. Dymki pokroić w plasterki. Cebulę i rozmaryn drobno posiekać.

2. Kotlety lekko rozbić. Posypać solą i pieprzem. Rozłożyć na nich suszone pomidory, połowę dymek i rozmarynu oraz na każdy po łyżeczce suszonego tymianku.
Mięso ciasno zwinąć, spiąć wykałaczkami.

3. Na patelni rozgrzać oliwę, zrumienić na niej roladki. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, 2 łyżeczki tymianku, cebulę oraz resztę rozmarynu. Podlać bulionem. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień, gotować pod przykryciem 10 minut.

4.Następnie wyjąć roladki i trzymać je w cieple. Pozostałe składniki pozostawić na patelni i dodać do nich rozgniecione widelcem pomidory z puszki. Dodać koncentrat pomidorowy, fasolę (odsączoną z zalewy)
oraz pozostałą część dymki.

5. Zagotować. a następnie dusić przez 10 minut na wolnym ogniu pod przykryciem.

6. Do gotowego sosu włożyć roladki, podgrzać.

7. Podawać z bagietką.


Przepis odnalazłam w wersji "niewiadomoskąd" - wyrwany fragment z jakiejś gazety. Zatem na tę chwilę źródła podać nie potrafię.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz