- 4 kotlety schabowe
- pęczek cebulki dymki
- 15 dag suszonych pomidorów w oliwie
- 1 średnia cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 gałązki rozmarynu
- 6 łyżek suszonego (otartego) tymianku
- sól
- pieprz
- 2 łyżki oliwy
- 250ml bulionu warzywnego
- 1 puszka białej fasoli
- 1puszka pomidorów
- 1 łyżka koncentratu
1. Dymki pokroić w plasterki. Cebulę i rozmaryn drobno posiekać.
2. Kotlety lekko rozbić. Posypać solą i pieprzem. Rozłożyć na nich suszone pomidory, połowę dymek i rozmarynu oraz na każdy po łyżeczce suszonego tymianku.
Mięso ciasno zwinąć, spiąć wykałaczkami.
3. Na patelni rozgrzać oliwę, zrumienić na niej roladki. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, 2 łyżeczki tymianku, cebulę oraz resztę rozmarynu. Podlać bulionem. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień, gotować pod przykryciem 10 minut.
4.Następnie wyjąć roladki i trzymać je w cieple. Pozostałe składniki pozostawić na patelni i dodać do nich rozgniecione widelcem pomidory z puszki. Dodać koncentrat pomidorowy, fasolę (odsączoną z zalewy)
oraz pozostałą część dymki.
5. Zagotować. a następnie dusić przez 10 minut na wolnym ogniu pod przykryciem.
6. Do gotowego sosu włożyć roladki, podgrzać.
7. Podawać z bagietką.
Przepis odnalazłam w wersji "niewiadomoskąd" - wyrwany fragment z jakiejś gazety. Zatem na tę chwilę źródła podać nie potrafię.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz