Pomysł na młode ziemniaczki

Nigdy nie byłam fanką ziemniaków. Stwierdzenie, że w Polsce do obiadu muszą być ziemniaki, zupełnie mnie nie dotyczy. Ale wiem, że w wielu domach zarówno rosół w niedzielę, jak i ziemniaki w codziennym menu to absolutna konieczność. :)









Składniki:
  • młode ziemniaczki
  • oliwa z oliwek
  • suszony tymianek
  • czosnek granulowany
  • sól morska


Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 200 stopni.

Ziemniaczki dokładnie wyszorować, nie obierać, osuszyć, w razie potrzeby pokroić na mniejsze kawałki.

Naciąć na wierzchu krateczkę.

Skropić oliwą z oliwek.

Posypać suszonym tymiankiem i czosnkiem granulowanym.

Piec około 40-50 minut.

Po wyjęciu oprószyć solą morską.


Młode ziemniaczki można również piec w papilotkach z folii aluminiowej. Należy wówczas na każdym ziemniaczku ułozyć kawałek masła i posypać tymiankiem. Jeśli lubicie użyjcie też czosnku. Dodatkowo ziemniaczki można skropić sokiem z cytryny. Piec 40-50 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz