Na ten przepis natrafiłam w jednej z tych gazet, gdzie czytelnicy chwalą sie swoim talentem kulinarnym. NIestety przepisałam go do zeszytu, a źródło gdzieś zaginęło, więc nie jestem w stanie powiedzieć, kto jest autorem. W każdym razie, koperty nie są trudne do przygotowania, a smakują naprawdę wyśmienicie.
Składniki (na 15 sztuk):
- 125 g margaryny
- 500 g mąki pszennej
- 5 dag drożdży
- szklanka ciepłego mleka
- łyżka cukru
- kwaśna śmietana do posmarowania
- powidła
Przygotowanie:
Drożdze z cukrem rozrabiamy w odrobinie ciepłego mleka.
Margarynę roztapiamy.
Następnie wszystkie składniki (poza powidłami i śmietaną) łączymy i wyrabiamy z nich ciasto. Pozostawiamy do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto naprawdę dobrze wyrośnie, rozwałkowujemy je i kroimy na kwadraty o wielkości mniej więcej 10x10cm. Na środku każdego kwadratu kładziemy powidła i zawijamy rogi tak, żeby powstały koperty.
Bułeczki układamy na blaszce, pamiętając o zachowaniu odstępów między nimi.
Wierzch każdej koperty posmarować śmietaną, co sprawi, że będą ładnie zarumienione.
Piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni.
Precyzyjne !!!
OdpowiedzUsuńwyglądają bardzo apetycznie! :))
OdpowiedzUsuń