Uczta dla mięsożerców - roladki wieprzowe w pomidorach

Składniki na 4 porcje:

  • 4 kotlety schabowe
  • pęczek cebulki dymki
  • 15 dag suszonych pomidorów w oliwie
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 6 łyżek suszonego (otartego) tymianku
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oliwy
  • 250ml bulionu warzywnego
  • 1 puszka białej fasoli
  • 1puszka pomidorów
  • 1 łyżka koncentratu




1. Dymki pokroić w plasterki. Cebulę i rozmaryn drobno posiekać.

2. Kotlety lekko rozbić. Posypać solą i pieprzem. Rozłożyć na nich suszone pomidory, połowę dymek i rozmarynu oraz na każdy po łyżeczce suszonego tymianku.
Mięso ciasno zwinąć, spiąć wykałaczkami.

3. Na patelni rozgrzać oliwę, zrumienić na niej roladki. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, 2 łyżeczki tymianku, cebulę oraz resztę rozmarynu. Podlać bulionem. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień, gotować pod przykryciem 10 minut.

4.Następnie wyjąć roladki i trzymać je w cieple. Pozostałe składniki pozostawić na patelni i dodać do nich rozgniecione widelcem pomidory z puszki. Dodać koncentrat pomidorowy, fasolę (odsączoną z zalewy)
oraz pozostałą część dymki.

5. Zagotować. a następnie dusić przez 10 minut na wolnym ogniu pod przykryciem.

6. Do gotowego sosu włożyć roladki, podgrzać.

7. Podawać z bagietką.


Przepis odnalazłam w wersji "niewiadomoskąd" - wyrwany fragment z jakiejś gazety. Zatem na tę chwilę źródła podać nie potrafię.

Drożdzowe koperty



Na ten przepis natrafiłam w jednej z tych gazet, gdzie czytelnicy chwalą sie swoim talentem kulinarnym. NIestety przepisałam go do zeszytu, a źródło gdzieś zaginęło, więc nie jestem w stanie powiedzieć, kto jest autorem. W każdym razie, koperty nie są trudne do przygotowania, a smakują naprawdę wyśmienicie. 







Składniki (na 15 sztuk):
  • 125 g margaryny
  • 500 g mąki pszennej
  • 5 dag drożdży
  • szklanka ciepłego mleka
  • łyżka cukru

  • kwaśna śmietana do posmarowania
  • powidła 

Przygotowanie:

Drożdze z cukrem rozrabiamy w odrobinie ciepłego mleka.

Margarynę roztapiamy.

Następnie wszystkie składniki (poza powidłami i śmietaną) łączymy i wyrabiamy z nich ciasto. Pozostawiamy do wyrośnięcia.

Kiedy ciasto naprawdę dobrze wyrośnie, rozwałkowujemy je i kroimy na kwadraty o wielkości mniej więcej 10x10cm. Na środku każdego kwadratu kładziemy powidła i zawijamy rogi tak, żeby powstały koperty.

Bułeczki układamy na blaszce, pamiętając o zachowaniu odstępów między nimi.

Wierzch każdej koperty posmarować śmietaną, co sprawi, że będą ładnie zarumienione.

Piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni.




Feta z oliwą

Proste i pyszne - ser feta skropiony oliwą (polecam oliwy smakowe, np. o smaku bazylii).
Można też oprószyć ser ziołami-ja użyłam suszonego tymianku. Do pełni szczęścia-świeże pieczywo.