Jaja faszerowane

Gdyby jajko miało inną formę, życie kury byłoby potworne. 
Julian Tuwim

Bardzo pomysłowe jajka, które mogą zagościć nie tylko na stole wielkanocnym, ale również jako jedna z pozycji w naszym codziennym śniadaniowym menu.






Składniki:
  • 4 jajka
  • świeże listki bazylii
  • świeże listki mięty
  • koperek
  • suszone zioła prowansalskie
  • sól
  • pieprz
  • łyżka majonezu
  • olej do smażenia
Jaja ugotować na twardo, następnie każde przekroić na pół- uważając, aby nie uszkodzić skorupki. Wyjąć przy pomocy łyżki białko i żółtko-skorupki zostawić!

Białka i żółtka rozgnieść bardzo dokładnie widelcem. Dodać pokrojone listki bazylii, mięty i posiekany drobno koperek. Dodać sól i pieprz. Do całości wmieszać łyżkę majonezu.
Tak przygotowanym farszem napełnić skorupki.

Wkładać na rozgrzany olej farszem do dołu. Smażyć do zrumienienia się masy jajecznej.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz