Bakłażany z mięsem mielonym

Jeśli jesteście fanami bakłażanów z mięsem, to dzisiejsza propozycja jest dla Was. :) Przygotowanie bakłażana nie jest skomplikowane, podobnie rzecz ma się z mięsem. Nie trzeba się męczyć, żeby zjeść coś pysznego.
Bakłażana z mięsem można też zapiekać razem z beszamelem, ale nie muszę chyba dodawać, że jest to opcja znacznie bardziej bogata w kalorie. :)

♥ Zobacz też: bakłażany z mięsem i beszamelem
♥ Pomysł na przystawkę:
plastry bakłażana z salami, mozarellą i sosem sojowym

♥ Na blogu dwa lata temu: sos pomidorowy do makaronu


Składniki (na 4 porcje):
  • 400 g mieszanego mięsa mielonego
  • 3 pomidory
  • 2 bakłażany
  • 4 ząbki czosnku
  • oliwa do skropienia bakłazanów i pomidorów + do smażenia
  • sól morska
  • pieprz
  • 1/3 łyżeczki cynamonu w proszku
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku


Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C.

Bakłażany umyć, osuszyć i przekroić wzdłuż. Miąższ ponacinać w kratkę, uważając żeby nie naruszyć skórki, skropić oliwą i oprószyć solą morską.
Pomidory pokroić na ćwiartki, skropić oliwą, oprószyć solą morską.
Pomidory i bakłażany piec około 50 minut w rozgrzanym piekarniku.

Czosnek posiekać i podsmażyć na rozgrzanej łyżce oliwy. Dodać mięso, doprawić solą, pieprzem, cynamonem i ostrą sproszkowaną papryką. Wymieszać i smażyć około 5 minut na dość dużym ogniu.

Z piekarnika wyjąć bakłażany i pomidory. (Nie wyłączać piekarnika.)
Z bakłażana przy pomocy łyżki wydrążyć miąższ, zostawiając trochę przy skórce. Z pomidorów zdjąć skórkę (nie tzreba tego robić przesadnie dokładnie).

"Łódeczki" z bakłazana odstawić. Miąższ bakłażana i pomidory dodać do mięsa i wymieszać.
Wypełnić mięsem miseczki bakłażanowe i wstawić ponownie do piekarnika. Piec jeszcze około 15 minut. Podawać po wyjęciu.



4 komentarze:

  1. Póki co robiłam tylko faszerowaną cukinię, ale bakłażan to też świetna opcja :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chyba najlepsze faszerowane warzywo, dziękuję za dodanie przepisu do akcji.

    OdpowiedzUsuń
  3. mmm :) ja do tej pory zawsze robiłam tylko mussakę, trzeba się skusić na faszerowanego bakłażana ;)

    OdpowiedzUsuń