Jeśli jesteście fanami bakłażanów z mięsem, to dzisiejsza propozycja jest dla Was. :) Przygotowanie bakłażana nie jest skomplikowane, podobnie rzecz ma się z mięsem. Nie trzeba się męczyć, żeby zjeść coś pysznego.
Bakłażana z mięsem można też zapiekać razem z beszamelem, ale nie muszę chyba dodawać, że jest to opcja znacznie bardziej bogata w kalorie. :)
♥ Zobacz też: bakłażany z mięsem i beszamelem
♥ Pomysł na przystawkę: plastry bakłażana z salami, mozarellą i sosem sojowym
♥ Na blogu dwa lata temu: sos pomidorowy do makaronu
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C.
Bakłażany umyć, osuszyć i przekroić wzdłuż. Miąższ ponacinać w kratkę, uważając żeby nie naruszyć skórki, skropić oliwą i oprószyć solą morską.
Pomidory pokroić na ćwiartki, skropić oliwą, oprószyć solą morską.
Pomidory i bakłażany piec około 50 minut w rozgrzanym piekarniku.
Czosnek posiekać i podsmażyć na rozgrzanej łyżce oliwy. Dodać mięso, doprawić solą, pieprzem, cynamonem i ostrą sproszkowaną papryką. Wymieszać i smażyć około 5 minut na dość dużym ogniu.
Z piekarnika wyjąć bakłażany i pomidory. (Nie wyłączać piekarnika.)
Z bakłażana przy pomocy łyżki wydrążyć miąższ, zostawiając trochę przy skórce. Z pomidorów zdjąć skórkę (nie tzreba tego robić przesadnie dokładnie).
"Łódeczki" z bakłazana odstawić. Miąższ bakłażana i pomidory dodać do mięsa i wymieszać.
Wypełnić mięsem miseczki bakłażanowe i wstawić ponownie do piekarnika. Piec jeszcze około 15 minut. Podawać po wyjęciu.
Póki co robiłam tylko faszerowaną cukinię, ale bakłażan to też świetna opcja :)
OdpowiedzUsuńChyba najlepsze faszerowane warzywo, dziękuję za dodanie przepisu do akcji.
OdpowiedzUsuńEsencja dojrzałego lata
OdpowiedzUsuńmmm :) ja do tej pory zawsze robiłam tylko mussakę, trzeba się skusić na faszerowanego bakłażana ;)
OdpowiedzUsuń