Dzisiaj przedstawiam sałatę w wersji klasycznej oraz pomysł na cezarową kanapkę. :)
Składniki:
- 1 główka sałaty rzymskiej
- 4 kromki pieczywa tostowego
- podwójna pierś z kurczaka
- około 5 łyżek oliwy
- 4 ząbki czosnku
- sól, pieprz
sos:
- łyżka musztardy
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- posiekana mała czerwona cebula
- świeżo mielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Sałatę umyć, osuszyć i porwać na kawałki. Ułożyć na talerzu.
Chleb tostowy skropić oliwą, a następnie każdą kromkę natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Pokroić na kwadraciki - podsmażyć na patelni albo podpiec w piekarniku.
Kurczaka oprószyć solą i pieprzem, natrzeć odrobiną oliwy, pokroić na średniej wielkości kosteczki i usmażyć.
Kawałki chleba i kurczaka ułożyc na sałacie.
Z pozostałych składników przygotować sos i polać nim sałatkę.
Można podawać w wersji klasycznej lub jako kanapkę. Wtedy należy bagietkę przekroić, skropić oliwą i natrzeć w środku czosnkiem przecisniętym przez praskę. Następnie podpiec w piekarniku. Na koniec ułożyć w bułce sałatę oraz kurczaka i polać sosem.
Obie wersje są zankomite:-) Nabrałam ochoty na taką sałatkę:-))
OdpowiedzUsuńKiedyś jadłam i była pyszna:)
OdpowiedzUsuńMniam :)
OdpowiedzUsuńAl ślicznie tutaj. Pod względem zdjęć i kulinarnym :)
OdpowiedzUsuńZapraszam na fanpage na FB: http://www.facebook.com/szybkie.gotowanie.blog