Zupa dyniowa

Wspaniała zupa dyniowa, która wręcz wzywa, aby ją zjeść. Ja nie mogłam się wprost powstrzymać i przyznam, że już nawet po obiedzie, kiedy tego specjału zostało jeszcze trochę - można było mnie przyłapać z wazówką w ręku i nosem nieomalże w garnku. No co? Po prostu pilnowałam, zeby nic sie nie zmarnowało... :)







Składniki na około 4 porcje:

  • 400 g miąższu z upieczonej dyni (niżej - jak to zrobić)
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 250 ml mleka kokosowego
  • łyżka oliwy z oliwek
  • pół łyżeczki mielonego imbiru
  • pół łyżeczki mielonego chili
  • sól morska


Przygotowanie:

Surową dynię należy umyć i całą pokroić na kawałki - razem ZE SKORUPĄ, MIĄŻSZEM I PESTKAMI.
Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Piec przez około 30 minut, następnie ostudzić, usunąć pestki i odciąć skórę, pozostawiając sam miąższ. Odmierzyć 400 g.

W garnku rozgrzać oliwę, dodać pół łyżeczki imbiru oraz pół łyzeczki chili, dodać upieczoną i pokrojoną w kostkę dynię, smażyć przez około 2 minuty.

Zalać bulionem warzywnym, zagotować. Dodać mleko kokosowe i ponownie zagotować. Doprawić solą morską.

Zmiksować (np. w blenderze kielichowym) i przelać z powrotem do garnka.

Podawać z dodatkowym mlekiem kokosowym, pietruszką lub kolendrą.
































*Oryginalny przepis i inspiracja: Kwestia smaku- Zupa dyniowa z czerwonym curry



4 komentarze:

  1. Kas...... Powiem tylko, ze zazdroszczę ci tego artystycznego wyglądu zdjęć. Przypuszczam ze rownież smak tego co robisz jest artystycznie niebianski. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja dodaję jeszcze musztardę francuską :)

    OdpowiedzUsuń