Składniki na około 4 porcje:
- 400 g miąższu z upieczonej dyni (niżej - jak to zrobić)
- 500 ml bulionu warzywnego
- 250 ml mleka kokosowego
- łyżka oliwy z oliwek
- pół łyżeczki mielonego imbiru
- pół łyżeczki mielonego chili
- sól morska
Przygotowanie:
Surową dynię należy umyć i całą pokroić na kawałki - razem ZE SKORUPĄ, MIĄŻSZEM I PESTKAMI.
Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Piec przez około 30 minut, następnie ostudzić, usunąć pestki i odciąć skórę, pozostawiając sam miąższ. Odmierzyć 400 g.
W garnku rozgrzać oliwę, dodać pół łyżeczki imbiru oraz pół łyzeczki chili, dodać upieczoną i pokrojoną w kostkę dynię, smażyć przez około 2 minuty.
Zalać bulionem warzywnym, zagotować. Dodać mleko kokosowe i ponownie zagotować. Doprawić solą morską.
Zmiksować (np. w blenderze kielichowym) i przelać z powrotem do garnka.
Podawać z dodatkowym mlekiem kokosowym, pietruszką lub kolendrą.
*Oryginalny przepis i inspiracja: Kwestia smaku- Zupa dyniowa z czerwonym curry
Uwielbiam ;)
OdpowiedzUsuńJa też uwielbiam!
OdpowiedzUsuńKas...... Powiem tylko, ze zazdroszczę ci tego artystycznego wyglądu zdjęć. Przypuszczam ze rownież smak tego co robisz jest artystycznie niebianski. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJa dodaję jeszcze musztardę francuską :)
OdpowiedzUsuń