Gdy na stole rządzi Cezar...:)

 Przepisów na "Cezara" jest co najmniej tyle, ile blogów kulinarnych. Szczerze powiem, że nie mam pojecia, jak wygląda wersja prawidłowa. Najważniejsze chyba, aby wszystkim smakowało. :)
Dzisiaj przedstawiam sałatę w wersji klasycznej oraz pomysł na cezarową kanapkę. :)








Składniki:

  • 1 główka sałaty rzymskiej
  • 4 kromki pieczywa tostowego
  • podwójna pierś z kurczaka
  • około 5 łyżek oliwy
  • 4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
sos:
  • łyżka musztardy
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • posiekana mała czerwona cebula
  • świeżo mielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Sałatę umyć, osuszyć i porwać na kawałki. Ułożyć na talerzu.

Chleb tostowy skropić oliwą, a następnie każdą kromkę natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Pokroić na kwadraciki - podsmażyć na patelni albo podpiec w piekarniku.

Kurczaka oprószyć solą i pieprzem, natrzeć odrobiną oliwy, pokroić na średniej wielkości kosteczki i usmażyć.

Kawałki chleba i kurczaka ułożyc na sałacie.

Z pozostałych składników przygotować sos i polać nim sałatkę.


Można podawać w wersji klasycznej lub jako kanapkę. Wtedy należy bagietkę przekroić, skropić oliwą i natrzeć w środku czosnkiem przecisniętym przez praskę. Następnie podpiec w piekarniku. Na koniec ułożyć w bułce sałatę oraz kurczaka i polać sosem.




4 komentarze:

  1. Obie wersje są zankomite:-) Nabrałam ochoty na taką sałatkę:-))

    OdpowiedzUsuń
  2. Kiedyś jadłam i była pyszna:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Al ślicznie tutaj. Pod względem zdjęć i kulinarnym :)
    Zapraszam na fanpage na FB: http://www.facebook.com/szybkie.gotowanie.blog

    OdpowiedzUsuń